Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Βόμβα» για την… είσοδό του στην Ιταλία – Ανοιχτό να ζητήσουν εκταφή πτωμάτων

κορονοϊός Ιταλία

Θα μπορούσε ο κορονοϊός να έχει “μπει” στην Ιταλία πολύ νωρίτερα από ό, τι πιστεύαμε; Η έρευνα και τα εφιαλτικά σενάρια.

Ιταλοί ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο υψηλότερος από τον συνήθη αριθμό κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας και γρίπης που παρατηρήθηκε στη Λομβαρδία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 να αποτελούσε ένδειξη ότι ο νέος κορονοϊός είχε εξαπλωθεί πέραν της Κίνας νωρίτερα απ’ όσο πιστεύουν οι επιστήμονες μέχρι τώρα.

Όλα αυτά την ώρα που για μια ακόμη ημέρα ο αριθμός των νεκρών “εκτινάχθηκε” στην γειτονική χώρα, με εκατοντάδες νέους θανάτους σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο…

Πότε ήρθε ο κορονοϊός στην Ευρώπη;

Ο Αντριάνο Ντεκάρλι, επιδημιολόγος και καθηγητής ιατρικής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, είπε ότι υπήρξε «σημαντική» αύξηση των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν για πνευμονία και γρίπη στις περιοχές του Μιλάνου και του Λόντι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως είπε στο πρακτορείο Reuters, δεν μπορεί να δώσει ακριβή στοιχεία.

Click4more: Ιταλία: «Άκυρο» στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και τελεσίγραφο!

Όμως «εκατοντάδες» περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι συνήθως μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους σε αυτές τις περιοχές –δύο πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό– πάσχοντας από πνευμονία και με συμπτώματα γρίπης. Ορισμένοι από αυτούς πέθαναν.

Ιταλία κορονοϊός

Μήπως ήταν… κορονοϊός;

Ο Ντεκάρλι εξετάζει στα νοσοκομειακά αρχεία για τις περιπτώσεις όχι μόνο αυτών των ασθενών αλλά και για ανθρώπους που πέθαναν αργότερα στο σπίτι τους με στόχο να εξακριβώσει αν η επιδημία του νέου κορονοϊού είχε φτάσει στην Ιταλία από τότε.

«Θέλουμε να μάθουμε αν ο κορονοϊόςβρισκόταν ήδη εδώ στην Ιταλία στα τέλη του 2019 και, αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε για σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο, ώστε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα στην περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας», εξήγησε.

Click4more: Αδιανόητο – 2.500 νέα κρούσματα κορονοϊού μόνο στην Λομβαρδία σε 24 ώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο νέος κορονοϊός και η ασθένεια Covid-19 την οποία προκαλεί ήταν άγνωστα πριν αναφερθεί το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο.

Ο Ντεκάρλι είπε ότι αφού ολοκληρωθεί η έρευνά του οι τοπικές υγειονομικές αρχές ενδέχεται να ζητήσουν άδεια για την εκταφή των πτωμάτων εκείνων των ασθενών που έφεραν ύποπτα συμπτώματα.

“Δεν μπορεί να ήταν κορονοϊός”

Άλλοι ειδικοί πάντως αμφισβητούν τη θεωρία ότι ο νέος ιός θα μπορούσε να κυκλοφορεί στην Ευρώπη πριν από τα τέλη του 2019. «Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρισκόταν ο κορονοϊός στην Ευρώπη πριν από τον Ιανουάριο», είπε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια της Βρετανίας, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται αξιόπιστη εκτός και αν οι Ιταλοί επιστήμονες λάβουν θετικά αποτελέσματα από τα δείγματα που είχαν ληφθεί και αποθηκευτεί εκείνη την περίοδο. Όπως είπε, δεδομένων των όσων γνωρίζουμε σήμερα για το πόσο μολυσματικός είναι ο κορονοϊός και το ποσοστό των φορέων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που ασθενούν, «είναι αδιανόητο να μην είχαμε μια μεγάλη επιδημία στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα, αν αυτά τα κρούσματα ήταν στην πραγματικότητα Covid-19”.

Ιταλία – Στο Μπέργκαμο, η μακάβρια πομπή των στρατιωτικών φορτηγών 

Εν τω μεταξύ, εδώ και πολλές ημέρες, μια μακάβρια πομπή αναχωρεί τακτικά από το κοιμητήριο του Μπέργκαμο: στρατιωτικά φορτηγά μεταφέρουν προς άλλες κοινότητες τις σορούς των θυμάτων του νέου κορονοϊού, υπερβολικά πολλές για το κρεματόριο της πόλης.

Σήμερα το πρωί, ένα κομβόι στρατιωτικών φορτηγών μετάφερε πέντε σορούς στην Τζεμόνα, στη γειτονική περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, κοντά στη Λομβαρδία, περιγράφει φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων αυτές τις εβδομάδες εμποδίζει το κρεματόριο του Μπέργκαμο να καταφέρει να ανταποκριθεί μονάχο του στις ανάγκες και για αυτόν τον λόγο η κοινότητα ενέπλεξε και άλλες πόλεις για να συνδράμουν σε αυτές τις επιχειρήσεις» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου η δημοτική αρχή της πόλης της Λομβαρδίας.

Μία ημέρα πριν, «113 τεφροδόχοι επέστρεψαν από τη Μπολόνια, τη Μοδένα, τη Φεράρα και το Κοπάρο, στην Εμίλια Ρομάνια» αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Ανατριχιαστικές εικόνες στην Ιταλία

Συγκλονιστικές εικόνες από καμιά πενηνταριά φέρετρα, που είχαν παρατάξει στον ναό του Αγίου Ιωσήφ στο Μπέργκαμο, όπως και άλλα λίγο πριν αποτεφρωθούν, μεταδόθηκαν από ιταλικά ΜΜΕ χθες.

Ιταλία

«Οι εργαζόμενοι του κοιμητηρίου και οι δημοτικοί υπάλληλοι εφαρμόζουν μια μέθοδο εργασίας που τους επιτρέπει να το διαχειριστούν όλο αυτό με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο, διότι οι οικογένειες των ανθρώπων που φεύγουν από κοντά μας δεν έχουν παρά ένα λεπτό για να συγκεντρωθούν και να τους αποχαιρετίσουν» εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τζιάκομο Αντζελόνι.

Ο ίδιος περιγράφει ότι στο Μπέργκαμο, που έχει ερημώσει εδώ και εβδομάδες λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η μόνη κίνηση που καταγράφεται είναι από τις οικογένειες των θυμάτων, μπροστά από το κοιμητήριο.

«Είδαμε τη ζήτηση για αποτεφρώσεις να αυξάνεται μέρα με την ημέρα και ο μοναδικός τρόπος να διαχειριστούμε την κατάσταση, που επιτρέπει επίσης το να μειώσουμε τα έξοδα για τους συγγενείς, είναι να μεταφέρουμε τις σορούς σε άλλες περιοχές», εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις