Κόσμος

Κορονοϊός: Χαμένο το 1/3 της σχολικής χρονιάς παγκοσμίως – Μεγαλώνουν οι ανισότητες

Τα παιδιά έχασαν κατά μέσον όρο σε όλον τον κόσμο 74 ημέρες σχολικής εκπαίδευσης έκαστο, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο μιας σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τις ανισότητες να παρουσιάζουν αύξηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

“Σχεδόν έναν χρόνο μετά την επίσημης κήρυξης πανδημίας, εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να στερούνται την σχολική εκπαίδευση”, υπογραμμίζει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the Children Ίνγκερ Άσινγκ και απευθύνει έκκληση να καταστεί η επιστροφή στο σχολείο προτεραιότητα.

Στην κορύφωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το 91% των μαθητών στον κόσμο στερούνταν την σχολική εκπαίδευση.

Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους

Το κλείσιμο των σχολείων διεύρυνε το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, αλλά και εντός των ίδιων των χωρών, ανάμεσα σε πλούσιες και ευάλωτες οικογένειες, αστικές και αγροτικές, παιδιά προσφύγων ή μη, παιδιά με κάποια αναπηρία ή χωρίς, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις ΗΠΑ, όταν ξεκίνησε η πανδημία της COVID-19, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια μαθητές από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο δεν διέθεταν επαρκή σύνδεση με το ίντερνετ ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Τα παιδιά που ζουν στην Λατινική Αμερική, στην Καραϊβική και την νότια Ασία έχασαν σχεδόν τις τριπλάσιες ημέρες σχολείου από ό,τι τα παιδιά στη δυτική Ευρώπη, μένοντας αντίστοιχα 110 μέρες χωρίς εκπαίδευση έναντι 38, επισημαίνει η οργάνωση αυτή υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα από 194 χώρες και διάφορες περιοχές.

click4more: Lockdown: Ενδεχόμενο παράτασης και μετά την Καθαρά Δευτέρα – Πως θα κάνουμε Πάσχα

 

Πέραν της απώλειας ημερών μαθήσεως, οι ανήλικοι που δεν πάνε σχολείο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής εργασίας, παιδικών γάμων κι άλλων μορφών κακομεταχείρισης, τονίζει η Save the Children.

Τρεις μήνες πριν από την σύνοδο κορυφής της G7, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Βρετανία, η μη κυβερνητική οργάνωση ζητεί “οι ηγέτες του κόσμου να δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο με τον πιο ασφαλή δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα των κοριτσιών”.

Η Save the Children ζητεί επίσης οι κυβερνήσεις και οι δωρητές να βοηθήσουν την Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση να επιτύχει τον στόχο της να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2025.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα
Ερντογάν: «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας»
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν