Κόσμος

Κορονοϊός: Χαμένο το 1/3 της σχολικής χρονιάς παγκοσμίως – Μεγαλώνουν οι ανισότητες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα παιδιά έχασαν κατά μέσον όρο σε όλον τον κόσμο 74 ημέρες σχολικής εκπαίδευσης έκαστο, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο μιας σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τις ανισότητες να παρουσιάζουν αύξηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

“Σχεδόν έναν χρόνο μετά την επίσημης κήρυξης πανδημίας, εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να στερούνται την σχολική εκπαίδευση”, υπογραμμίζει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the Children Ίνγκερ Άσινγκ και απευθύνει έκκληση να καταστεί η επιστροφή στο σχολείο προτεραιότητα.

Στην κορύφωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το 91% των μαθητών στον κόσμο στερούνταν την σχολική εκπαίδευση.

Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους

Το κλείσιμο των σχολείων διεύρυνε το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, αλλά και εντός των ίδιων των χωρών, ανάμεσα σε πλούσιες και ευάλωτες οικογένειες, αστικές και αγροτικές, παιδιά προσφύγων ή μη, παιδιά με κάποια αναπηρία ή χωρίς, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις ΗΠΑ, όταν ξεκίνησε η πανδημία της COVID-19, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια μαθητές από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο δεν διέθεταν επαρκή σύνδεση με το ίντερνετ ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Τα παιδιά που ζουν στην Λατινική Αμερική, στην Καραϊβική και την νότια Ασία έχασαν σχεδόν τις τριπλάσιες ημέρες σχολείου από ό,τι τα παιδιά στη δυτική Ευρώπη, μένοντας αντίστοιχα 110 μέρες χωρίς εκπαίδευση έναντι 38, επισημαίνει η οργάνωση αυτή υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα από 194 χώρες και διάφορες περιοχές.

click4more: Lockdown: Ενδεχόμενο παράτασης και μετά την Καθαρά Δευτέρα – Πως θα κάνουμε Πάσχα

 

Πέραν της απώλειας ημερών μαθήσεως, οι ανήλικοι που δεν πάνε σχολείο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής εργασίας, παιδικών γάμων κι άλλων μορφών κακομεταχείρισης, τονίζει η Save the Children.

Τρεις μήνες πριν από την σύνοδο κορυφής της G7, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Βρετανία, η μη κυβερνητική οργάνωση ζητεί “οι ηγέτες του κόσμου να δώσουν προτεραιότητα στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο με τον πιο ασφαλή δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα των κοριτσιών”.

Η Save the Children ζητεί επίσης οι κυβερνήσεις και οι δωρητές να βοηθήσουν την Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση να επιτύχει τον στόχο της να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2025.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Έρευνα για τον πιλότο της Aer Lingus που αρνήθηκε να προσγειωθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο έπειτα από απειλή για βόμβα
Ο Ιρλανδός πιλότος «θα καταθέσει χωρίς να τεθεί υπό κράτηση και θα αποφασίσω αργότερα αν θα τεθεί υπό προσωρινή κράτηση», διευκρίνισε ο εισαγγελέας της Εβρέ
Aer Lingus
Νέα Υόρκη: 6 νεκροί και 9 τραυματίες μετά από φωτιά σε πολυκατοικία – Τεράστιες φλόγες και καπνοί έβγαιναν από τα παράθυρα
Διαπιστώθηκε η παρουσία μπαταρίας ιόντων λιθίου στο κτίριο, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συγκεκριμένη μπαταρία συνδέεται με την εκδήλωση ή την εξάπλωση της φωτιάς
Η φωτιά στο κτίριο στη Νέα Υόρκη
Πιέσεις στον Τραμπ για την απομάκρυνση του Πιτ Χέγκσεθ – «Έχω κάθε πρόθεση να τον κρατήσω», απαντά ο ίδιος
Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι ο πόλεμος στο Ιράν ευθύνεται για τις μεγάλες απώλειες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές
Ο Πιτ Χέγκσεθ
«Βράζει» η Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές και επεισόδια σε Παρίσι, Νάντη και Λυών – Φωτιά σε σχολείο στο Τουρνεφέιγ
Από 500.000 έως 800.000 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι έχουν βγει στους δρόμους σε 260 πόλεις στη Γαλλία - Επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα, κανόνια νερού και πυροτεχνήματα
Λυών