Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός – Χονγκ Κονγκ: Από μόλις 2 κρούσματα τον Δεκέμβριο έφτασαν τώρα τις 2,5 χιλιάδες

Κορονοϊός – Χονγκ Κονγκ: Από μόλις 2 κρούσματα τον Δεκέμβριο έφτασαν τώρα τις 2,5 χιλιάδες
ΦΩΤΟ REUTERS

Μαζί με το νέο ρεκόρ σε κρούσματα κορονοϊού, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα και νέους αυστηρούς περιορισμούς κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν ελλείψεις σε λαχανικά καθώς οδηγοί φορτηγών που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, δεν μπορούσαν να τα μεταφέρουν από την ηπειρωτική Κίνα. Η πρώην βρετανική αποικία ανέφερε σήμερα αριθμό ρεκόρ 625 κρουσμάτων με τον αριθμό των κρουσμάτων πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν 2.600 κρούσματα σε σχέση με μόλις δύο που είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο.

Για να αντιμετωπίσει την ανησυχητική αυτή τάση η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε ότι εφεξής περιορίζονται οι συναθροίσεις από τέσσερα σε δύο άτομα, ενώ από την Πέμπτη θα κλείσουν τα κομμωτήρια και οι εκκλησίες και θα προστεθούν σε μια σειρά από χώρους που έχουν ήδη κλείσει.

Η Λαμ ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων για πάνω από δύο οικογένειες παρότι δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο θα το επιβάλλουν οι αρχές.

“Ήρθε αυτή η ώρα για να πάρει το Χονγκ Χονγκ κάποια αυστηρά μέτρα. Υιοθετούμε αυστηρά μέτρα για να προστατεύσουμε το Χονγκ Κονγκ”, είπε η Λαμ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι προμήθειες λαχανικών στην περιοχή ήταν σήμερα περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με χθες καθώς πολλοί οδηγοί φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα και εισάγουν προϊόντα από την ηπειρωτική Κίνα, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα ράφια όπου τοποθετούνται τα λαχανικά ήταν σήμερα άδεια σε πολλά σούπερ μάρκετ της πόλης, ενώ πλήθη πολιτών ήταν συγκεντρωμένα σε αγορές φρέσκων τροφίμων για να προλάβουν να προμηθευτούν ό,τι ήταν διαθέσιμο. Άλλα τρόφιμα δεν είχαν έλλειψη.

Για την ώρα, είπε η Λαμ, η καλύτερη επιλογή είναι η τήρηση της στρατηγικής “μηδενικής δυναμικής”, την οποία εφαρμόζει και η ηπειρωτική Κίνα για να περιοριστούν το συντομότερο δυνατό όλες οι εστίες κορονοϊού.

Η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η Λαϊκή Ημερησία, είχε ενθαρρύνει το Χονγκ Κονγκ να ακολουθήσει την προσέγγιση της Κίνας για την ανάσχεση της πανδημίας σε ένα χθεσινό της άρθρο.

“Οταν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, όταν εξαφανιστεί η Όμικρον και όταν συμβούν και άλλα πράγματα, θα επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας”, είπε η Λαμ.

Απομόνωση

Οι πολιτικές του Χονγκ Κονγκ για τον κορονοϊό έχουν μετατρέψει τον επιχειρηματικό και ταξιδιωτικό ασιατικό αυτόν κόμβο σε μια από τις πιο απομονωμένες μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος από την σκληροπυρηνική προσέγγιση αυξάνεται ραγδαία και τα μέτρα γίνονται πλέον δρακόντεια σε σχέση με εκείνα που είχαν εφαρμοστεί στην αρχή της πανδημίας το 2020.

Ο αριθμός των πτήσεων είναι μειωμένος κατά περίπου 90%, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές, τα γυμναστήρια και οι περισσότεροι χώροι είναι κλειστά. Τα εστιατόρια κλείνουν στις 6μμ ενώ οι περισσότεροι πολίτες, περιλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων, τηλεργάζονται.

Ολα τα μέτρα επεκτείνονται μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ στην πόλη το εμβολιαστικό πάσο. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να εισέρχονται σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους, είπε η Λαμ.

Οι κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας πλησιάζουν τα όριά τους καθώς οι αρχές συνεχίζουν τον αυστηρό τρόπο ιχνηλάτησης.

Πολλοί ειδικοί υγείας έχουν πει ότι δεν είναι βιώσιμη η παρούσα στρατηγική του κλεισίματος την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος εφαρμόζει πλέον πολιτικές συνύπαρξης με τον κορονοϊό.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι πλήττεται η ψυχική υγεία των πολιτών, ειδικά σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή όταν τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο εξαιτίας των περιορισμών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις