Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κόσοβο – 20 χρόνια: Υποδέχονται σαν ήρωες Μπιλ Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράιτ!

Κόσοβο – 20 χρόνια: Υποδέχονται σαν ήρωες Μπιλ Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράιτ!
Reuters

Με Μπιλ Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράιτ γιορτάζουν στο Κόσοβο τα 20 χρόνια από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων και την αποχώρηση του σερβικού στρατού και της αστυνομίας.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού, που πραγματοποιούνται με το σύνθημα “Είκοσι χρόνια ελευθερίας”, στο Κόσοβο, παρίστανται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ο Κλίντον έφτασε χθες (σ.σ. Τρίτη 11.6.2019) στην Πρίστινα όπου έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές. Ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι υποδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ με την φράση:

“Καλωσορίσατε πρόεδρε Κλίντον. Το Κόσοβο αποτελεί την δική σας ιστορία επιτυχίας. Υπό την ηγεσία σας, πριν από 20 χρόνια, κερδήθηκε ο αγώνας εναντίον ενός τυραννικού καθεστώτος και υπέρ της ελευθερίας και γράφτηκε μία νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας”.

Την άφιξη του Κλίντον χαιρέτισαν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσόβου, ενώ χιλιάδες πολίτες με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Ο πρόεδρος του κρατιδίου Χασίμ Θάτσι, σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο, παρασημοφόρησε τον Κλίντον με το “παράσημο της ελευθερίας” που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση για ξένους ηγέτες.

Κόσοβο: Αγάλματα Κλίντον και Ολμπράιτ!

Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε υπερήφανος που ως πρόεδρος των ΗΠΑ αντιστάθηκε “στην πολιτική των εθνικών εκκαθαρίσεων, τους διωγμούς και την δολοφονία αμάχων”. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι αισθάνεται δικαιωμένος επισημαίνοντας ότι “σήμερα το Κόσοβο αποτελεί πρότυπο δημοκρατικού κράτους και αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”.

Ο Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται το Κόσοβο για τέταρτη φορά από το 1999 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στον αλβανικό πληθυσμό.

Κεντρική λεωφόρος της Πρίστινας φέρει το όνομα του, ενώ το 2009 στήθηκε ανδριάντας του σε πλατεία της πρωτεύουσας. Σήμερα, Τετάρτη (12.6.2019) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα και της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Οι νατοϊκές δυνάμεις εισήλθαν στο Κόσοβο στις 12 Ιουνίου του 1999, τρεις ημέρες μετά την επίτευξη στρατιωτικής συμφωνίας, που υπεγράφη στο Κουμάνοβο (Βόρεια Μακεδονία) με την ηγεσία του στρατού της Γιουγκοσλαβίας.

Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ βασίστηκε, επίσης, στην διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε στις 10 Ιουνίου του 1999.

Η συγκεκριμένη διακήρυξη προέβλεπε την πλήρη αποχώρηση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων και την είσοδο νατοϊκών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, με αποστολή τη διασφάλιση της ειρήνης.

Η διακήρυξη 1244, η οποία τυπικά βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, αναφέρει επίσης ότι το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας ενώ προέβλεπε και τη σταδιακή επιστροφή 999 Σέρβων στρατιωτών ή αστυνομικών, που θα έφεραν ελαφρύ οπλισμό.

Η διακήρυξη εφαρμόστηκε πλήρως μόνο ως προς το πρώτο μέρος, που αφορά την ανάπτυξη των νατοϊκών στρατιωτών. Η επιστροφή της προβλεπόμενης σερβικής στρατιωτικής δύναμης δεν επετράπη ποτέ ενώ, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 2008, καταπατήθηκε και η αρχή που ορίζει την περιοχή ως τμήμα της Σερβίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις