Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κόσοβο: Φτιάχνουν άγαλμα του Μπάιντεν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης

Κόσοβο: Φτιάχνουν άγαλμα του Μπάιντεν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης

Την ευγνωμοσύνη του στον Τζο Μπάιντεν δείχνει το Κόσοβο για τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου στην εδραίωση της ειρήνης στη χώρα.

Στην πόλη Ουρόσεβατς του Κοσόβου, κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση «Bondsteel», άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου όπου θα ανεγερθεί το άγαλμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το άγαλμα αυτό, που θα κοστίσει 600.000 ευρώ, είναι προσφορά των κατοίκων του Ουρόσεβατς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδραίωση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου της πόλης.

Οι Αλβανοί του Κοσόβου θεωρούν τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη φίλη χώρα και τους Αμερικανούς πολιτικούς ηγέτες, εγγυητές και φύλακες της ανεξαρτησίας. Για τον λόγο αυτό σε διάφορες πόλεις έχουν στηθεί αγάλματα Αμερικανών πολιτικών που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου ενώ πλατείες και οδοί φέρουν τα ονόματα τους. Στο κέντρο της Πρίστινας από το 2009 δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον , ύψους έξι μέτρων, ενώ κεντρική λεωφόρος της πρωτεύουσας του Κοσόβου φέρει το όνομα του.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2019, με αφορμή την επέτειο της 20ετίας από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο, έγιναν στην Πρίστινα και τα αποκαλυπτήρια προτομής της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το 1999 πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και προώθησε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Επίσης, μία λεωφόρος στην Πρίστινα φέρει το όνομα του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους και μία οδός το όνομα του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ το 1999, στρατηγού Γουέσλι Κλαρκ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις