Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κόσοβο: Στα σύνορα η KFOR, αποσύρουν τα οδοφράγματα οι Σέρβοι

Κόσοβο: Στα σύνορα η KFOR, αποσύρουν τα οδοφράγματα οι Σέρβοι

Ξεκίνησα να εφαρμόζεται η συμφωνία ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, για να αποκλιμακωθεί η ένταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Η συμφωνία επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Σέρβοι απέσυραν τα οδοφράγματα από τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, ενώ ταυτόχρονα αποχώρησαν και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου.

Από σήμερα και για δύο εβδομάδες, την ομαλή λειτουργία των συνόρων θα διασφαλίζουν οι δυνάμεις τις διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR), που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.

Πως προκλήθηκε η ένταση

Η κρίση στο βόρειο Κόσοβο εκδηλώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν το Κόσοβο έπαψε να αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και επέβαλε την αντικατάσταση τους με προσωρινές πινακίδες κατά την είσοδο οχημάτων από την Σερβία.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα, ενώ η κυβέρνηση του Κοσόβου έστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κάτι που προκάλεσε ένταση.

Παράλληλα, η Σερβία αύξησε τον βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν καθημερινά υπερπτήσεις.

Με την παρέμβαση της ΕΕ, οι δύο πλευρές βρήκαν συμβιβαστική λύση στο θέμα του πινακίδων που προβλέπει ότι δεν θα αντικαθίστανται, αλλά θα καλύπτονται με αυτοκόλλητο στίκερ, το διακριτικό σήμα της χώρας. Το ίδιο μέτρο θα εφαρμόζεται από τις δύο πλευρές, από το Κόσοβο αλλά και από τη Σερβία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις