Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κοτζιάς: Υποστηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Δυτικών Βαλκανίων

Κοτζιάς: Υποστηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Δυτικών Βαλκανίων

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία, οι διατλαντικές σχέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια συζητήθηκαν στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε για την Μέση Ανατολή την ανάγκη «να επιμείνουμε σε μία πολιτική ειρήνης» ενώ για τα Δυτικά Βαλκάνια υποστήριξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των κρατών αυτών.

«Χθες και σήμερα είχαμε την Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Συζητήσαμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία. Υπογράμμισα την ανάγκη να επιμείνουμε σε μία πολιτική ειρήνης που να διασφαλίζει με πραγματικά μέτρα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν ακόμα, την επιστροφή των προσφύγων» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στη δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών της Άτυπης Συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Κουβεντιάσαμε για τις διατλαντικές σχέσεις και την ανάγκη η Ευρώπη να έχει αυτοτελή πολιτική για τα ζητήματα, επί των οποίων υπάρχουν ανταγωνισμοί.

Σήμερα κουβεντιάσαμε περισσότερο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Για άλλη μία φορά η Ελλάδα υποστήριξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, με τα οποία συνεργάζεται, και όπου η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει έναν ιδιαίτερο, καθοριστικό ρόλο» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Επόμενη στάση… Ντουμπρόβνικ

Μετά το πέρας των εργασιών, ο Νίκος Κοτζιάς αναχώρησε για την Κροατία προκειμένου να συμμετάσχει στο «Ντουμπρόβνικ Φόρουμ» με θέμα «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας, Μεσόγειος, Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια».

Το φετινό φόρουμ του Ντουμπρόβνικ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην ομώνυμη κροατική πόλη, συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλές συμμετοχές, καθώς σε αυτό συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών, ανώτατοι αξιωματούχοι κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, καθώς και ακαδημαϊκών φορέων. Μεταξύ άλλων, θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου, η υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Ρ. Σεκερίνσκα, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, Ν. Μίμιτσα και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το BREXIT, Mισέλ Μπαρνιέ.

Την έναρξη των εργασιών του φόρουμ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως πλαίσιο γόνιμου διαλόγου για την προώθηση εποικοδομητικών προτάσεων με στόχο την επίλυση προβλημάτων που μαστίζουν την περιοχή, θα κηρύξει ο πρωθυπουργός της Κροατίας. Σημειώνεται πως πέραν από την εστίασή του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων (αλλά και στις σχέσεις αυτής με γειτονικές περιοχές, όπως η φετινή ενασχόληση με τη λεκάνη της Μεσογείου), σταθερή επωδός του εν λόγω φόρουμ φαίνεται να αποτελεί η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής, καθώς και η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συμμετάσχει στο πρώτο πάνελ του φόρουμ, που τιτλοφορείται «Ορίζοντας τις Προκλήσεις – Αναζητώντας τις Λύσεις» (Defining Challenges – Considering Solutions). Αντικείμενό του είναι οι προκλήσεις που ανακύπτουν για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων λόγω των τρεχουσών κρίσεων, οι οποίες έχουν ως αφετηρία τους την αντίπερα όχθη της Μεσογείου (προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής). Προκλήσεις πολύπλευρες, οι οποίες εκτείνονται σε μια πληθώρα τομέων: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, ασφάλειας, σημειώνουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν πως το πάνελ αυτό καλείται να αναζητήσει πιθανές λύσεις και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών τόσο σε περιφερειακό (ελληνικές πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας και άλλες παρεμφερείς περιφερειακές πρωτοβουλίες) όσο και σε ευρωπαϊκό (Νότια Διάσταση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, Ένωση για τη Μεσόγειο, Διεύρυνση), αλλά και διατλαντικό επίπεδο. Πέραν αυτών, διαμηνύουν, η ανθεκτικότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων δύναται να ενισχυθεί και εκ των έσω, μέσω της ενδυνάμωσης των θεσμών, αλλά και της οικονομίας της αγοράς στις εν λόγω χώρες, όπως ακριβώς προβλέπεται στην ενταξιακή διαδικασία της ΕΕ.

Το δεύτερο πάνελ, με τίτλο «Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας μέσω της βελτίωσης της συνδεσιμότητας των Υποδομών» (Strengthening Resilience through Improved Infrastructural Connectivity), επικεντρώνεται στον πρακτικό τομέα της ενίσχυσης της διασυνδεσιμότητας της περιοχής όσον αφορά τις υποδομές (χερσαίες και θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές), τα ψηφιακά δίκτυα, τις ενεργειακές οδεύσεις.

Το τρίτο και τελευταίο πάνελ είναι αφιερωμένο στην «Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας στις Κρίσεις μέσω της καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων και της χειραγώγησης των ΜΜΕ» (Increasing Crisis Resilience by Countering Fake News and Media Manipulation). Το εν λόγω πρόβλημα, όπως διαπιστώνουν διπλωματικές πηγές, εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και έχει αποτελέσει αντικείμενο των επικοινωνιακών στρατηγικών της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις