Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κουκουλοφόροι με τσεκούρια λήστεψαν το Ritz – Κινηματογραφική ληστεία στο Παρίσι

Ritz ληστεία Παρίσι

Μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Γιατί τα έχει όλα: λεφτά, όπλα, πυροβολισμούς σε ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία στον κόσμο. Όλα έγιναν στο ξενοδοχείο Ritz, στην πλατεία Βεντόμ στο Παρίσι.

Είναι μια ληστεία που θα περάσει στην ιστορία. Πέντε μασκοφόροι, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και τσεκούρια, μπήκαν το απόγευμα της Τετάρτης (10.01.2018) στο ξενοδοχείο Ritz, ένα από τα πιο ακριβά και φημισμένα στο Παρίσι και στον κόσμο. Κατάφεραν να κλέψουν κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ληστές ήταν πέντε. Οι τρεις μπήκαν στο ξενοδοχείο από μια πίσω πόρτα, σύμφωνα με δύο αστυνομικές πηγές. Φορώντας γάντια, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας τσεκούρια και όπλα έσπασαν τις βιτρίνες όπου εκτίθονταν τα κοσμήματα και τα ρολόγια. Δύο συνεργοί τούς περίμεναν έξω.

Στη συνέχεια «θέλησαν να φύγουν και πάλι από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, όμως οι πόρτες είχαν μπλοκάρει», εξήγησε μία από τις πηγές. Οι τρεις ληστές έδωσαν από ένα παράθυρο τη λεία στους συνεργούς τους, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή.

Ένας εξ αυτών χρησιμοποίησε ένα αυτοκίνητο, ενώ ο δεύτερος ένα δίκυκλο, όμως κατά τη διάρκεια της φυγής του του έπεσε ο σάκος με τα κλοπιμαία.

Οι τρεις λίγη ώρα αργότερα, συνελήφθησαν. Κατά τη σύλληψή τους βρέθηκε και μέρος των κλοπιμαίων. Επίσης ένας από τους δύο ληστές που διέφυγαν έχασε τον σάκο στον οποίο είχε τοποθετήσει κοσμήματα και ρολόγια!

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, και κάτι ακόμα: όχι μόνο οι ληστές κατάφεραν να μπουν και να κλέψουν ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία στον κόσμο, αλλά το έκαναν σε περιοχή δίπλα από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας! Το οποίο φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο από ένοπλους στρατιώτες.

Χάρτης Daily Mail

Τρόμος το Ritz

Ήταν περίπου 18:30 το απόγευμα (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας) όταν πέντε άνδρες εισέβαλαν στο γνωστό ξενοδοχείο, στην πλατεία Βεντόμ στην καρδιά του Παρισιού. Άρπαξαν τα κοσμήματα και διέφυγαν. Η αξία των κλοπιμαίων είναι «μεγαλύτερη των 4 εκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Οι ληστές φαίνεται πως γνώριζαν πολλά. Γιατί αποφάσισαν να «χτυπήσουν» μέρα κατά την οποία διάσημοι κοσμηματοπώλες είχαν εκθέσει τα κοσμήματά τους στο Ritz.

Φωτογραφίες στα social media και μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι ληστές έσπασαν τζάμια από τις βιτρίνες για να πάρουν τα κοσμήματα. Ένας τουρίστας που την ώρα της ληστείας έπινε το ποτό του στο μπαρ Χέμινγουεϊ είπε πως άκουσε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Οι δράστες, με τσεκούρια και όπλα στα χέρια, μπήκαν στο ξενοδοχείο και άρχισαν να φωνάζουν σε προσωπικό και πελάτες να πέσουν στο πάτωμα.

Οι αυτόπτες μάρτυρες

«Οι δράστες χρησιμοποίησαν τσεκούρια για να σπάσουν τα ενισχυμένα τζάμια στις βιτρίνες με τα κοσμήματα. Μετά, άρχισαν να γεμίζουν τσάντες» δήλωσε μάρτυρας.

«Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο και αναταραχή στον δρόμο. Περαστικοί κατέφυγαν στο ξενοδοχείο για να γλιτώσουν. Δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει. Μας είπαν ότι πρόκειται για ληστεία», διηγήθηκε ένας εργαζόμενος στο ξενοδοχείο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ένας συνάδελφός του δήλωσε ότι είδε μια μοτοσικλέτα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και αντίθετα στο ρεύμα στην οδό Καμπόν, πίσω από το Ritz.

Οι ληστές “έπεσαν” πάνω στους αστυνομικούς

Κι αν το σχέδιο για να μπουν, να ληστέψουν και να φύγουν από το ξενοδοχείο πήγε καλά, δεν έγινε το ίδιο και κατά τη… διαφυγή των ληστών. Γιατί “έπεσαν” πάνω στους αστυνομικούς!

Αστυνομικοί που έκαναν περιπολία στην περιοχή κατάφεραν να συλλάβουν τρεις από τους ληστές. Οι άλλοι δύο παραμένουν ασύλληπτοι.

Η… πλούσια πλατεία Βεντόμ και η ληστεία της Καρντάσιαν

Το διάσημο ξενοδοχείο, όπου είχε ζήσει η Κοκό Σανέλ, άνοιξε ξανά τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2016 έπειτα από τέσσερα χρόνια εργασιών ανακαίνισης.

Η πλατεία Βεντόμ και τα περίχωρά της, όπου βρίσκονται διάσημα κοσμηματοπωλεία και ωρολογοποιία, γίνεται συχνά στόχος ληστών.

Το 2014 είχε ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή έπειτα από πολλές βίαιες ληστείες σε πολυτελή κοσμηματοπωλεία. Τότε είχαν καταγραφεί πέντε ληστείες σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών, όλες τους μέρα μεσημέρι, με λεία που εκτιμάται μεταξύ 420.000 και 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2016 οι ληστές είχαν εισβάλει στο κοσμηματοπωλείο Chopard το μεσημέρι και αφού απείλησαν τους υπαλλήλους με ένα όπλο και μια χειροβομβίδα άρπαξαν κοσμήματα αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέρυσι τον Απρίλιο τρεις άνδρες.

Τον Μάιο του 2017 ένα κοσμηματοπωλείο στην οδό Πε, δύο βήματα από την πλατεία Βεντόμ, έγινε στόχος τριών ανδρών με τσεκούρια και όπλο. Έφυγαν με λεία αξίας «πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

ληστεία Παρίσι

Όμως η πιο γνωστή ληστεία που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 2016 με θύμα την Αμερικανίδα τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν. Πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της. Αφού την απείλησαν με όπλο και την έκλεισαν στο μπάνιο, έκλεψαν κοσμήματα αξίας εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ληστεία εναντίον προσώπου που έχει καταγραφεί στη Γαλλία εδώ και είκοσι χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις