Κόσμος

Κουόμο κατά Τραμπ: Στις ΗΠΑ δεν έχουμε βασιλιά – 778 νέοι θάνατοι στη Νέα Υόρκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε και πάλι, όμως ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο υποστηρίζει ότι η επιβράδυνση της πανδημίας είναι γεγονός.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν 778 νέοι θάνατοι (από 671 χθες), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 10.834.

Ο κυβερνήτης είπε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν και πάλι, μολονότι περίπου 1.600 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 χρειάστηκε να νοσηλευτούν το τελευταίο 24ωρο.

Ο Κουόμο, μαζί με τους ομολόγους του άλλων πέντε Πολιτειών των βορειοανατολικών ΗΠΑ, έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας ώστε να επεξεργαστούν ένα κοινό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται ότι εξόργισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε σήμερα ότι είναι ο μοναδικός που έχει την εξουσία να αποφασίσει το πότε θα επανεκκινήσει η οικονομία. Κατηγόρησε μάλιστα τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ότι του είπε «ψέματα» για να εξασφαλίσει τη στήριξη του και ότι τώρα θέλει την «ανεξαρτησία» του.

«Ο πρόεδρος φαίνεται ότι επιζητά καυγά», παρατήρησε ο Κουόμο, δηλώνοντας ότι ο ίδιος «δεν ενδιαφέρεται». «Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπουν σε πολιτικά παιχνίδια. Το θέμα είναι να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και να συνεργαζόμαστε», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τραμπ και τις εξουσίες που δηλώνει ότι έχει, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης είπε ότι η στάση του Ρεπουμπλικανού προέδρου είναι αντίθετη με το Σύνταγμα. «Παρουσιάζεται σαν βασιλιάς. Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση (…) Οι εξουσίες του δεν είναι απεριόριστες», τόνισε.

“Στασιαστές” χαρακτηρίζει τους κυβερνήτες ο Τραμπ

Ο Τραμπ από την πλευρά του απάντησε μέσω του Twitter στον Κουόμο και τους άλλους Δημοκρατικούς κυβερνήτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί πως διαπράττουν «ανταρσία».

«Πείτε στους Δημοκρατικούς κυβερνήτες ότι η Ανταρσία του Μπάουντι ήταν μια από τις αγαπημένες μου ταινίες», έγραψε, αναφερόμενος στην κλασική ταινία που περιγράφει την ανταρσία εναντίον του πλοιάρχου του βρετανικού ιστιοφόρου «Μπάουντι» στα τέλη του 18ου αιώνα. «Μια καλή, παλιομοδίτικη ανταρσία πού και πού είναι συναρπαστικό και αναζωογονητικό πράγμα για να την παρακολουθείς, ιδίως όταν οι στασιαστές χρειάζονται τόσα πολλά από τον πλοίαρχο. Υπερβολικά εύκολο!», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Κουόμο, αντέδρασε στην πρόθεση του Τραμπ να επανεκκινήσει την οικονομία λέγοντας ότι αν τον διέταζε να το κάνει «με τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων της Πολιτείας» δεν θα υπάκουε.

«Δεν έχουμε βασιλιά σε αυτή τη χώρα, έχουμε Σύνταγμα και εκλέγουμε τον πρόεδρο», είπε αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου Reuters, σε όλες τις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 583.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι νεκροί ξεπερνούν τους 24.400.

Πηγή: Reuters/AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ασταμάτητος ο Τραμπ: Ζητά να μετονομαστεί η πολιτεία του Νέου Μεξικού σε «Νέα Αμερική»
Ο Λευκός Οίκος αναδημοσίευσε την ανάρτηση Τραμπ στην οποία βλέπει κανείς τη λέξη «Μεξικό» στην ονομασία της πολιτείας να έχει διαγραφτεί και να έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «Αμερική»
Ντόναλντ Τραμπ
Πέντε νεκροί από την συντριβή αεροσκάφους της Amazon στο Μαϊάμι - Η στιγμή που βγαίνει από τον διάδρομο προσγείωσης
Επίσης πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί τρία εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - Οι αρχές εξετάζουν όλα τα δεδομένα προκειμένου να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την έξοδο του αεροσκάφους από τον διάδρομο
Το αεροπλάνο που βγήκε εκτός διαδρόμου
Η νύχτα που δολοφονήθηκε ο Tupac Shakur, οι θεωρίες συνωμοσίας και ο ένοχος που βρέθηκε σχεδόν 30 χρόνια μετά
Ο Tupac Shakur ήταν μόλις 25 ετών όταν το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου του 1996 δέχθηκε πυρά από μία λευκή Cadillac στους δρόμους του Λας Βέγκας - Ο 63χρονος σήμερα Ντουέιν «Keffe D» Ντέιβις καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία
Ο ράπερ Tupac Shakur
Παπούα Νέα Γουινέα: Κροκόδειλος κατασπάραξε υπάλληλο ζωολογικού κήπου – Βίντεο
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εργαζόμενος φαίνεται να κρατιέται από την άκρη της πισίνας, ενώ ο κροκόδειλος φέρεται να έχει αρπάξει τα πόδια του με τα σαγόνια του.
Κροκόδειλος κατασπάραξε εργαζόμενο ζωολογικού πάρκου στην Παπούα Νέα Γουινέα