Κόσμος

Κουρτς: Αυστρία, Ελλάδα και Δανία θέλουμε άμεση έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca – «Κάθε εβδομάδα μετράει»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπογράμμισε πως η Αυστρία, μαζί με την Ελλάδα και τη Δανία θέλουν να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ για γρήγορη και χωρίς γραφειοκρατία έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε, μάλιστα, πως «για εμάς κάθε εβδομάδα μετράει».

Ο Κουρτς εξέφρασε την πρόθεση της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Δανίας να ασκήσουν από κοινού πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε ο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να προχωρήσει γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς «για εμάς κάθε εβδομάδα μετράει».

Ο ίδιος συμμετείχε νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Δανίας, του Ισραήλ, της Νορβηγίας και της Τσεχίας, σε τηλεδιάσκεψη των χωρών του COVID-19 Management Group, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και την πορεία των εμβολιασμών, συμφωνώντας ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.

Click4more: Μητσοτάκης: Πρωτοβουλία να εγκριθεί γρηγορότερα το εμβόλιο της Astra Zeneca

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών – μελών της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη τους, το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, 21 Ιανουαρίου, προτίθενται να συνεχίσουν τον συντονισμό τους στην καταπολέμηση της πανδημίας και στους εμβολιασμούς.

Στη συνέντευξή Τύπου, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι η AstraZeneca μπορεί να παραδώσει έως και δύο εκατομμύρια δόσεις μόνο στην Αυστρία το πρώτο τρίμηνο.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, ο ίδιος αναμένει καθυστερήσεις παράδοσης στην Αυστρία- όπως ανέφερε, βραχυπρόθεσμα θα διατίθενται κατά περίπου 20% λιγότερα εμβόλια της εταιρείας. Η παράδοση θα πρέπει να αναπληρωθεί τον Φεβρουάριο, και αυτό «δεν είναι επιθυμητό», αλλά «πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις παράδοσης», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι βασικά, υπάρχει μια καλή συνεργασία με την Pfizer.

Πέραν του ζητήματος των εμβολίων, ο Αυστριακός καγκελάριος θέλει επίσης, όπως ο ίδιος τόνισε, κατά το δυνατόν ενιαίους ταξιδιωτικούς κανονισμούς στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά την είσοδο από τρίτες χώρες, καθώς, κατά την άποψή του, οι απαγορεύσεις προσγείωσης έχουν λίγο μόνον νόημα, εάν κάποιος μπορεί να τις παρακάμψει μέσω άλλων χωρών.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη του κορονοϊού που πρόσφατα εντοπίστηκε στη Βραζιλία, ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου, ότι «φυσικά μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Βρετανία: Άντρας εμμονικός με τον Χάνιμπαλ δολοφόνησε και διαμέλισε την γειτόνισσά του – «Θα την είχε φάει»
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς, δήλωσε ένοχος για φόνο και έδωσε στην αστυνομία έναν χάρτη για να βρει τα λείψανά της Τζούλι Μπάκλεϊ, μέσα σε ρηχό τάφο στο Κέιμπριτζσαϊρ
Αστυνομία
Εφιάλτης το ταξίδι δύο γυναικών στο Πακιστάν: Έπεσαν θύματα απαγωγής, βασανιστηρίων και βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το Πακιστάν, κατόπιν πρόσκλησης ενός άνδρα που είχαν γνωρίσει στη Σιγκαπούρη, με τον οποίο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί μια επιχείρηση κρυπτονομισμάτων
Πακιστάν
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft