Κυριακή, 21 Απρ.
20oC Αθήνα

Κούβα: 3 οι νεκροί από την κατάρρευση κτηρίου στην Αβάνα – Ανάμεσά τους 2 πυροσβέστες

Κούβα: 3 οι νεκροί από την κατάρρευση κτηρίου στην Αβάνα – Ανάμεσά τους 2 πυροσβέστες

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο πυροσβέστες, έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα μετά από κατάρρευση ακινήτου στην Αβάνα όπου έμεναν πάνω από πενήντα άνθρωποι.

Τα δυο μέλη του πυροσβεστικού σώματος, 40χρονη και 23χρονος, έχασαν τη ζωή τους όταν πήγαν να βοηθήσουν να απομακρυνθούν οι ένοικοι έπειτα από μια πρώτη μερική κατάρρευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας.

Υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και πρώτων βοηθειών στάλθηκαν στην παλιά Αβάνα, όπου βρισκόταν το τριώροφο κτίριο, περί τις 23:00 της Τρίτης (σ.σ. τοπική ώρα· 06:00 χθες Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Αφού μπήκαν στο ακίνητο, τα δυο μέλη του πυροσβεστικού σώματος σκοτώθηκαν όταν άλλο μέρος του κατέρρευσε. Τα πτώματά τους ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας, διευκρίνισε υο υπουργείο.

Η ίδια πηγή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της νήσου, επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο ενοίκου 79 ετών, που αγνοείτο από τη στιγμή που έγινε η αρχική κατάρρευση. Δυο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Πέντε φορτηγά και γερανός αναπτύχθηκαν επιτόπου για να υποστηρίξουν την επιχείρηση διάσωσης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά 55 άνθρωποι ζούσαν στο ακίνητο αυτό, το οποίο ήταν παμπάλαιο και από το οποίο δεν απέμεινε παρά μόνο η πρόσοψη, σύμφωνα με την Αρνέλις ντε λα Καντελάρια Ερνάντες της Διεύθυνσης στέγης της παλιάς Αβάνας.

Στην Αβάνα καταγράφονται έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα δεδομένα, το 37% των 3,9 εκατομμυρίων κατοικιών στην Κούβα βρίσκονταν σε κακή ως πολύ κακή κατάσταση στα τέλη του 2020.

Η κυβέρνηση στην Κούβα, που βιώνει οικονομική κρίση την οποία επιδεινώνει το εμπάργκο των ΗΠΑ και η μείωση του τουρισμού, αναγνωρίζει πως δεν είναι σε θέση να κάνει έγκαιρα επισκευές ή να κατασκευάσει νέα ακίνητα, που σημαίνει ότι πολλοί κάτοικοι ζουν σε επικίνδυνες συνθήκες.

Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Κατασκευών Ρενέ Μέσα Βιγιαφάνια δήλωσε πως πάνω από 850.000 κτίρια στην Κούβα χρειάζονται συντήρηση και επισκευές, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εργάζεται για να προσφερθούν καλύτερες συνθήκες ως προς τη στέγη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις