Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Κούβα: Αποχαιρετά τον αγαπημένο της «Παμπλίτο» – Πέθανε ο τραγουδιστής Πάμπλο Μιλανές

Κούβα: Αποχαιρετά  τον αγαπημένο της «Παμπλίτο» – Πέθανε ο τραγουδιστής Πάμπλο Μιλανές
Reuters

«Ο πολιτισμός της Κούβας πενθεί μετά τον θάνατο του Πάμπλο Μιλανές», τόνισε μέσω Twitter ο Κουβανός πρωθυπουργός, Μανουέλ Μαρέρο Κρους. Και πράγματι, οι Κουβανοί έχασαν σήμερα (22.11.2022) τον αγαπημένο τους επαναστάτη – τραγουδιστή, «Παμπλίτο», όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά.

«Με μεγάλη οδύνη και θλίψη έχουμε τη λύπη να σας ενημερώσουμε ότι ο τραγουδιστής και συνθέτης από την Κούβα, Πάμπλο Μιλανές πέθανε σήμερα 22η Νοεμβρίου το πρωί στη Μαδρίτη», ανέφερε ο ατζέντης του σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στο Facebook.

Αφού μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου του, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από μηνύματα Κουβανών που εκφράζουν υποστήριξη στην οικογένειά του καλλιτέχνη, αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο του.

Ο τραγουδιστής  έπασχε για αρκετά χρόνια από «ογκοαιματολογική πάθηση», που τον υποχρέωσε να εγκατασταθεί το 2017 στην Μαδρίτη, προκειμένου να «υποβληθεί σε θεραπεία που δεν υπήρχε στη χώρα του», είχε σημειώσει ο καλλιτεχνικός του πράκτορας την 11η Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι η κατάστασή του ήταν «σταθερή».

Αναγκάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένες συναυλίες του στην Ισπανία και στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η σταδιοδρομία του και ο «αποχαιρετισμός»

Γεννημένος την 24η Φεβρουαρίου 1943 στην Μπαγιάμο, στην ανατολική Κούβα, ο Πάμπλο Μιλανές άρχισε τη σταδιοδρομία του τα χρόνια του 1960.

Συγκαταλεγόταν στους ιδρυτές του Nueva Trova, μουσικού είδους βασισμένου στην ποίηση, πολιτικά στρατευμένου, που εμφανίστηκε μετά την επανάσταση στην Κούβα το 1959.

Είχε στρατευτεί υπέρ της επανάστασης με ηγέτη τον Φιδέλ Κάστρο, προτού πάρει της αποστάσεις του κι εγκατασταθεί στο εξωτερικό, τελευταία στην Ισπανία, παρότι διατηρούσε πάντα, μέσω της μουσικής του, άρρηκτο δεσμό με τους Κουβανούς.

Μια από τις πιο συγκινητικές συναυλίες του δόθηκε στην Αβάνα τον Ιούνιο, όταν περίπου 10.000 θεατές τραγούδαγαν τη μια πίσω από την άλλη τις επιτυχίες του «Παμπλίτο», τραγούδια του όπως τα «Yolanda» και «Vivir».

Έπειτα από τρία χρόνια που είχαν περάσει χωρίς να πάει στην Κούβα, ο τραγουδιστής και συνθέτης, που κινούνταν πλέον με μεγάλη δυσκολία, ανανέωσε τη βαθιά σχέση με το κοινό του με αυτή τη συναυλία, που έμοιαζε να έχει γεύση… αποχαιρετισμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις