Κόσμος

Κούβα: Έξι νεκροί από τον κυκλώνα Όσκαρ – Παραμένει χωρίς ρεύμα η χώρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με τον κυκλώνα Όσκαρ παλεύουν οι κάτοικοι στην Κούβα, όπου έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα που τα δύο τρίτα του νησιού παραμένουν χωρίς ρεύμα εδώ και τέσσερις ημέρες μετά την κατάρρευση του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού εξαιτίας σειράς βλαβών.

«Δυστυχώς, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, χάθηκαν έξι ανθρώπινες ζωές στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ», στην επαρχία Γουαντάναμο (ανατολικά) της Κούβας, ανέφερε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση σχετικά με τον κυκλώνα.

Εκτός της κοινότητας Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, η Ιμίας, στην ίδια επαρχία, στο ανατολικό άκρο της νήσου, χτυπήθηκε σκληρά. Εκεί σημειώθηκαν «πλημμύρες επιπέδου που δεν είχε καταγραφτεί ποτέ ιστορικά», πρόσθεσε.

«Οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Εσωτερικών τέθηκαν επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης στις κοινότητες της Γουαντάναμο, όπου παραμένουν ακόμη απρόσιτες κάποιες ζώνες», πρόσθεσε αργότερα ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ μέσω X.

Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν ως ακόμη και τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια χθες Δευτέρα το βράδυ.

 

«Το κέντρο της τροπικής καταιγίδας Όσκαρ βγήκε από την κουβανική επικράτεια και βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της επαρχίας Ολγκίν» (ανατολικά), γνωστοποίησε το κουβανικό μετεωρολογικό ινστιτούτο (INSMET) στο πιο πρόσφατο έκτακτο δελτίο του χθες στις 21:00 (σ.σ. τοπική ώρα· σήμερα στις 04:00 ώρα Ελλάδας).

 

Από το βράδυ της Κυριακής, τα κύματα έφθαναν ως και τα τέσσερα μέτρα ύψους στην επαρχία Γουαντάναμο. Σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ στύλοι του δικτύου ηλεκτροδότησης και δέντρα έπεσαν στο έδαφος, σύμφωνα με τον επίσημο Τύπο.

 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του συστήματος ενέργειας, ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ είπε χθες ότι «πάνω από το 36%» του δικτύου επαναλειτουργεί «με σταθερό τρόπο» στο κράτος των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην πρωτεύουσα, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα στο τέλος της ημέρας, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες και η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

Οι βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Θρίλερ» η μάχη για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας – Live οι εξελίξεις
Οι Δημοκρατικοί θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν ευκολότερα τα σχέδια του Τραμπ και να ξεκινήσουν έρευνες για τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συνεργάτες του
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Ισπανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών μετά την τραγωδία με τους 69 νεκρούς – «Δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση μου»
Στο επίκεντρο της έρευνας για την τραγωδία στο Τολέδο βρίσκονται τα συστήματα ασφαλείας και οι εντολές που δόθηκαν πριν από τη σύγκρουση των τρένων
Διασώστες στο σημείο μετά τη σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας, η οποία σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Μόρα και Οργκάθ, κοντά στο Τολέδο της Ισπανίας 15
Το νέο κλίμα τρομοκρατίας που εξαπλώνεται σαν ιός – Κυβερνοεπιθέσεις, απειλές για βόμβες, προμήθειες για 72 ώρες ακόμα και σενάρια για πυρηνική καταστροφή
Ο φόβος τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει άλλη μορφή και εκδηλώνεται με την διαταραχή της καθημερινότητας των πολιτών
Παρίσι 117