Κόσμος

Κούβα: Έξι νεκροί από τον κυκλώνα Όσκαρ – Παραμένει χωρίς ρεύμα η χώρα

Με τον κυκλώνα Όσκαρ παλεύουν οι κάτοικοι στην Κούβα, όπου έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα που τα δύο τρίτα του νησιού παραμένουν χωρίς ρεύμα εδώ και τέσσερις ημέρες μετά την κατάρρευση του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού εξαιτίας σειράς βλαβών.

«Δυστυχώς, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, χάθηκαν έξι ανθρώπινες ζωές στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ», στην επαρχία Γουαντάναμο (ανατολικά) της Κούβας, ανέφερε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση σχετικά με τον κυκλώνα.

Εκτός της κοινότητας Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, η Ιμίας, στην ίδια επαρχία, στο ανατολικό άκρο της νήσου, χτυπήθηκε σκληρά. Εκεί σημειώθηκαν «πλημμύρες επιπέδου που δεν είχε καταγραφτεί ποτέ ιστορικά», πρόσθεσε.

«Οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Εσωτερικών τέθηκαν επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης στις κοινότητες της Γουαντάναμο, όπου παραμένουν ακόμη απρόσιτες κάποιες ζώνες», πρόσθεσε αργότερα ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ μέσω X.

Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν ως ακόμη και τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια χθες Δευτέρα το βράδυ.

 

«Το κέντρο της τροπικής καταιγίδας Όσκαρ βγήκε από την κουβανική επικράτεια και βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της επαρχίας Ολγκίν» (ανατολικά), γνωστοποίησε το κουβανικό μετεωρολογικό ινστιτούτο (INSMET) στο πιο πρόσφατο έκτακτο δελτίο του χθες στις 21:00 (σ.σ. τοπική ώρα· σήμερα στις 04:00 ώρα Ελλάδας).

 

Από το βράδυ της Κυριακής, τα κύματα έφθαναν ως και τα τέσσερα μέτρα ύψους στην επαρχία Γουαντάναμο. Σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ στύλοι του δικτύου ηλεκτροδότησης και δέντρα έπεσαν στο έδαφος, σύμφωνα με τον επίσημο Τύπο.

 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του συστήματος ενέργειας, ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ είπε χθες ότι «πάνω από το 36%» του δικτύου επαναλειτουργεί «με σταθερό τρόπο» στο κράτος των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην πρωτεύουσα, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα στο τέλος της ημέρας, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες και η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

Οι βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φονικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη: 33 νεκροί, μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από νοσοκομείο
Πλημμύρες έπληξαν εννέα επαρχίες της Ταϊλάνδης και οκτώ κρατίδια στη γειτονική Μαλαισία για δεύτερη διαδοχική χρονιά, αναγκάζοντας τις δύο χώρες να απομακρύνουν από τα σπίτια τους σχεδόν 45.000 ανθρώπους
Μεγάλες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι ο Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Πούτιν – Επιχείρηση «εκρωσοποίησης» στις κατακτημένες περιοχές της Ουκρανίας
Ο Ουσάκοφ δήλωσε πως εκτός από τον Γουίτκοφ, «αριθμός άλλων αντιπροσώπων της (αμερικανικής) κυβέρνησης που ασχολούνται με τις ουκρανικές υποθέσεις» θα έρθει επίσης στη Μόσχα
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Σοκάρει η ομολογία 28χρονου στις ΗΠΑ: «Σκότωσα την σύζυγό μου, βίασα τη σορό της και την ξαναέθαψα – Είμαι τέρας»
Ο Ζαρμπάμπ Αλί προσπάθησε στη δίκη να επιρρίψει τις ευθύνες στην 25χρονη λέγοντας «αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεφύγω. Ήθελα να πεθάνει. Ήμουν θυμωμένος που δεν με άφηνε να προχωρήσω»
Ο 28χρονος Ζαρμπάμπ Αλί
Ανάλυση CNN: Τα τρία αγκάθια της συμφωνίας για την Ουκρανία που μπορούν να την τορπιλίσουν ή να οδηγήσουν στην ειρήνη
Τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δεν είναι μικρά που μένουν να διευθετηθούν, αλλά πρόκειται για τρεις κρίσιμους τομείς άπτονται της ουσίας του πολέμου
Βολοντίμιρ Ζελένσκι