Κόσμος

Κράξιμο στον Τραμπ για τη χάρη στον “σκληρό” σερίφη από τους Ρεπουμπλικάνους

Αντιδράσεις ακόμη και από τους Ρεπουμπλικάνους προκαλεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη στον "πιο σκληρό σερίφη" των ΗΠΑ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μια απόφαση του Αμερικανού προέδρου τον φέρνει αντιμέτωπο με το κόμμα που τον στήριξε.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τραμπ απένειμε την πρώτη του χάρη ως πρόεδρος στον Τζο Αρπάιο, τον πρώην σερίφη της Κομητείας Μαρικόπα στην Αριζόνα που καταδικάστηκε για μια υπόθεση που αφορούσε την παρακολούθηση πολιτών με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά.

Ο Πολ Ράιαν, Ρεπουμπλικάνος και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έκρυψε την άποψη πως ο Τραμπ έκανε λάθος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απονέμει χάρη στον Αρπάιο, έναν άνθρωπο του νόμου ο οποίος τηρούσε εξαιρετικά σκληρή στάση έναντι των μεταναστών και κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα σε μια δίκη στην οποία κατηγορείτο ότι αψήφησε μια δικαστική εντολή του 2011 που απαγόρευε στους αστυνομικούς να σταματούν οδηγούς με λατινοαμερικάνικα χαρακτηριστικά αποκλειστικά και μόνο επειδή υποπτεύονταν ότι επρόκειτο για παράτυπους μετανάστες.

trump arpaio

«Τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έχουν την ιδιαίτερη ευθύνη να σέβονται τα δικαιώματα των πάντων στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να πιστέψει ότι αυτή η ευθύνη μειώθηκε με αυτή τη χάρη», ανέφερε ο Ράιαν σε ανακοίνωσή του.

«Ο πρόεδρος (της Βουλής των Αντιπροσώπων) δεν συμφωνεί με αυτή την απόφαση» του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ράιαν.

Κι άλλοι ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, όπως ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον Μακέιν και ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντας Τζεμπ Μπους, επέκριναν τον Τραμπ διότι απένειμε χάρη στον αμφιλεγόμενο πρώην σερίφη.

Ο 85χρονος Αρπάιο υποστήριξε ανοιχτά τον Τραμπ από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς αμφότεροι δηλώνουν ότι θέλουν σκληρότερη πολιτική για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

paulryan

Ως πρόεδρος ο Τραμπ έχει τη δυνατότητα να απονέμει χάρη κατά βούληση και στην περίπτωση του Αρπάιο, υποστήριξε ότι ο πρώην σερίφης καταδικάστηκε επειδή «έκανε τη δουλειά του».

Ο αυτοαποκαλούμενος «σκληρότερος σερίφης στην Αμερική», ηττήθηκε στη εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στη Μαρικόπα για την ανάδειξη του σερίφη τον Νοέμβριο, έπειτα από 24 χρόνια στο αξίωμα.

Υπερασπιστές των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων καταδίκασαν την απόφαση του Τραμπ, στην οποία είδαν μια έγκριση ρατσιστικών και παράνομων πρακτικών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Cornell 7»: Ηχητικό ντοκουμέντο «καίει» την αστυνομία για τον βιασμό της φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο – Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών
Στα χέρια εισαγγελέα της Νέας Υόρκης πλέον η υπόθεση - Το χρονικό του βιασμού, της καταγγελίας και η νομοθεσία στην πολιτεία που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα
REUTERS
Η Ευρώπη «φλέγεται»: Το 52% της γηραιάς ηπείρου βίωσε πολύ ισχυρή θερμική καταπόνηση το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι αυτό σημαδεύτηκε ακόμη από ξηρές συνθήκες, με τις πιο χαμηλές ποτάμιες ροές που έχουν καταγραφτεί ποτέ από την έναρξη της τήρησης στοιχείων για αυτές το 1992
iStock
Ένταση στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «ΝΑΖΑ» στην Ολλανδία: «Η Χαμάς δολοφόνησε την οικογένειά μου, πού είναι αυτό στην ταινία σας;»
Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Άμπραχαμ και Ρέιτσελ Σορ για τη μαζική θανάτωση των Παλαιστίνιων στη Γάζα
Ένταση στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «ΝΑΖΑ» στην Ολλανδία: «Η Χαμάς δολοφόνησε την οικογένειά μου, πού είναι αυτό στην ταινία σας;»