Κόσμος

Κράξιμο στον Τραμπ για τη χάρη στον “σκληρό” σερίφη από τους Ρεπουμπλικάνους

Αντιδράσεις ακόμη και από τους Ρεπουμπλικάνους προκαλεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη στον "πιο σκληρό σερίφη" των ΗΠΑ. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μια απόφαση του Αμερικανού προέδρου τον φέρνει αντιμέτωπο με το κόμμα που τον στήριξε.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τραμπ απένειμε την πρώτη του χάρη ως πρόεδρος στον Τζο Αρπάιο, τον πρώην σερίφη της Κομητείας Μαρικόπα στην Αριζόνα που καταδικάστηκε για μια υπόθεση που αφορούσε την παρακολούθηση πολιτών με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά.

Ο Πολ Ράιαν, Ρεπουμπλικάνος και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έκρυψε την άποψη πως ο Τραμπ έκανε λάθος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απονέμει χάρη στον Αρπάιο, έναν άνθρωπο του νόμου ο οποίος τηρούσε εξαιρετικά σκληρή στάση έναντι των μεταναστών και κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα σε μια δίκη στην οποία κατηγορείτο ότι αψήφησε μια δικαστική εντολή του 2011 που απαγόρευε στους αστυνομικούς να σταματούν οδηγούς με λατινοαμερικάνικα χαρακτηριστικά αποκλειστικά και μόνο επειδή υποπτεύονταν ότι επρόκειτο για παράτυπους μετανάστες.

trump arpaio

«Τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έχουν την ιδιαίτερη ευθύνη να σέβονται τα δικαιώματα των πάντων στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να πιστέψει ότι αυτή η ευθύνη μειώθηκε με αυτή τη χάρη», ανέφερε ο Ράιαν σε ανακοίνωσή του.

«Ο πρόεδρος (της Βουλής των Αντιπροσώπων) δεν συμφωνεί με αυτή την απόφαση» του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ράιαν.

Κι άλλοι ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, όπως ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον Μακέιν και ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντας Τζεμπ Μπους, επέκριναν τον Τραμπ διότι απένειμε χάρη στον αμφιλεγόμενο πρώην σερίφη.

Ο 85χρονος Αρπάιο υποστήριξε ανοιχτά τον Τραμπ από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς αμφότεροι δηλώνουν ότι θέλουν σκληρότερη πολιτική για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

paulryan

Ως πρόεδρος ο Τραμπ έχει τη δυνατότητα να απονέμει χάρη κατά βούληση και στην περίπτωση του Αρπάιο, υποστήριξε ότι ο πρώην σερίφης καταδικάστηκε επειδή «έκανε τη δουλειά του».

Ο αυτοαποκαλούμενος «σκληρότερος σερίφης στην Αμερική», ηττήθηκε στη εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στη Μαρικόπα για την ανάδειξη του σερίφη τον Νοέμβριο, έπειτα από 24 χρόνια στο αξίωμα.

Υπερασπιστές των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων καταδίκασαν την απόφαση του Τραμπ, στην οποία είδαν μια έγκριση ρατσιστικών και παράνομων πρακτικών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Βρετανία: Άντρας εμμονικός με τον Χάνιμπαλ δολοφόνησε και διαμέλισε την γειτόνισσά του – «Θα την είχε φάει»
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς, δήλωσε ένοχος για φόνο και έδωσε στην αστυνομία έναν χάρτη για να βρει τα λείψανά της Τζούλι Μπάκλεϊ, μέσα σε ρηχό τάφο στο Κέιμπριτζσαϊρ
Αστυνομία
Εφιάλτης το ταξίδι δύο γυναικών στο Πακιστάν: Έπεσαν θύματα απαγωγής, βασανιστηρίων και βιασμού – Τέσσερις συλλήψεις
Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το Πακιστάν, κατόπιν πρόσκλησης ενός άνδρα που είχαν γνωρίσει στη Σιγκαπούρη, με τον οποίο αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί μια επιχείρηση κρυπτονομισμάτων
Πακιστάν
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft