Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Κράξιμο” Τραμπ στα μέλη του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες – Ζητά διπλασιασμό των υποχρεώσεων!

“Κράξιμο” Τραμπ στα μέλη του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες – Ζητά διπλασιασμό των υποχρεώσεων!

Όχι μόνο ζήτησε να πιάνουν όλοι το “πλαφόν” του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, αλλά πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά αυτή η υποχρέωση των μελών της συμμαχίας να αυξηθεί και να φτάσει το 4%!

«Ο πρόεδρος Τραμπ, που μίλησε πρώτος, έθεσε το θέμα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, σήμερα, αλλά (έθεσε επίσης) ένα νέο όριο, το 4%» είπε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα πάντως με πηγή του Λευκού Οίκου, η δήλωση του Τραμπ δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά έγινε ενώ καλούσε τους ηγέτες να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.

Ο Τραμπ επεσήμανε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει αμέσως να καταβάλουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, συνδέοντας το θέμα με το εμπόριο και την ενέργεια σε μια ανάρτησή του στο Twitter, που έκανε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες.

«Σε τί χρησιμεύει το ΝΑΤΟ εάν η Γερμανία πληρώνει τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για αέριο και ενέργεια;» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης, κατόπιν χάνουν δισεκατομμύρια στον τομέα του Εμπορίου. Πρέπει να καταβληθεί το 2% του ΑΕΠ ΑΜΕΣΩΣ, όχι έως το 2025» προσέθεσε.

Κατέβασαν… αυτιά οι ηγέτες των χωρών

Από την μεριά τους οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διακήρυξαν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες στη Σύνοδο των κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ενώ υπογράμμισαν την ανησυχία τους για τις απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Σε μια σαφή αναφορά προς τις επικρίσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ δαπανούν πολύ λίγα στον τομέα της άμυνας, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν:

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».

Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.

“Δεν θα διασπαστούμε με τις ΗΠΑ”

Επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την «προσωπική προσήλωσή» του στην Ευρώπη και έστειλε «κυρίως θετικά και εποικοδομητικά μηνύματα» στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την ισχύ της διατλαντικής συμμαχίας, επισήμανε μια πηγή από τη γαλλική προεδρία σήμερα.

Αυτές οι τοποθετήσεις δείχνουν ότι «δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης», σύμφωνα με την ίδια πηγή, που πρόσθεσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, διεξήχθη σε «φιλικό και χαλαρό» κλίμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις