Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κρεμλίνο: Ειρωνεία Πούτιν για την κυβερνητική κρίση στη Βρετανία

Κρεμλίνο: Ειρωνεία Πούτιν για την κυβερνητική κρίση στη Βρετανία
φωτογραφία Reuters

“Περιμένουμε η Βρετανία να λάβει πολιτική… φώτιση” σχολίασε από το Κρεμλίνο ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, τις παραιτήσεις και αντικαταστάσεις υπουργών της Τερέζα Μέι.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη υπόθεση Σκριπάλ, εξαιτίας της οποίας οι διπλωματικές σχέσεις Μόσχας – Λονδίνου επιδεινώθηκαν δραματικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία περιμένει από τη Βρετανία μία πολιτική επιφοίτηση στο ακανδώθες αυτό θέμα.

“Αργά ή γρήγορα αναμένουμε λογικές εξηγήσεις ή επιχειρήματα για την υπόθεση Σκριπάλ και το πρόσφατο επεισόδιο στο Έιμσπερι” τόνισε. Στο Έιμσπέρι μολύνθηκε ένα ζευγάρι όταν εκτέθηκε στο νευροτοξικό δηλητήριο Νόβιτσοκ, με αποτέλεσμα η 44χρονη γυναίκα να καταλήξει. Από Νόβιτσοκ δηλητηριάσθηκαν τον Μάρτιο ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.

Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στις δύο υποθέσεις, ενώ κατηγορεί παράλληλα το Λονδίνο ότι απέρριψε την πρωτοβουλία της να διεξαγάγουν κοινή έρευνα στην υπόθεση Σκριπάλ. Ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες αποφάσισαν να απελάσουν συνολικά πάνω από 100 Ρώσους διπλωμάτες.

Μπόρις κατά Βλαντιμίρ: Τι είχε πει για τον Πούτιν

Σχετικά με την παραίτηση, χθες, του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ο Πεσκόφ χαρακτήρισε  “πολύ μέτρια” την συμβολή του Μπόρις Τζόνσον στις διμερείς σχέσεις.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε επικρίνει επανειλημμένα τη Ρωσία. Στα μέσα Μαρτίου είχε εκφράσει την άποψη ότι ήταν “πολύ πιθανό” ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν να διέταξε τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Λίγες ημέρες αργότερα είχε θεωρήσει “απλό” το να συγκρίνει το Μουντιάλ το οποίο διεξάγεται στη Ρωσία, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο από τον Αδόλφο Χίτλερ. Παράλληλα είχε ισχυριστεί ότι ο Ρώσος ηγέτης θα χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για να “καυχηθεί”.

Εκφράζοντας τον Πούτιν ο Πεσκόφ κατέληξε ότι “πλέον πρέπει να γυρίσουμε σελίδα”.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις