Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρεμλίνο για κορονοϊό: Υπάρχει ανησυχία αλλά η κατάσταση είναι “υπό έλεγχο”

Γαλλία
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ρωσία, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 15.150 κρούσματα, αριθμός που συνιστά νέο ημερήσιο ρεκόρ, εκ των οποίων τα 5.049 καταγράφηκαν στην Μόσχα.

Σχεδόν όλα τα κέντρα προφυλάκισης που βρίσκονται στην Μόσχα έχουν πάψει να δέχονται κατηγορουμένους ή ύποπτους για τέλεση αδικημάτων, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο μια ομάδα εποπτείας των φυλακών.

«Το Κρεμλίνο πράγματι ανησυχεί με τα στατιστικά στοιχεία ( για τον κορονοϊό) , βλέπουμε ότι η επιδημία εξαπλώνεσαι πολύ γρήγορα» δήλωσε ο Πεσκόφ. Και πρόσθεσε: «Για αυτόν συγκεκριμένα το λόγο λαμβάνονται αρκετά ενεργά μέτρα, ώστε να ωθήσουμε όλους τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης, τα οποία για ένα μεγάλο διάστημα δεν τηρούσαμε, πρέπει να το παραδεχθούμε».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, παρά την θλιβερή αυτή δυναμική».

Ο Σεργκέι Σομπιάνιν, δήμαρχος της Μόσχας, η οποία είναι η χειρότερα πληττόμενη από τον κορονοϊό περιοχή της χώρας, δήλωσε ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη στην προσπάθεια ανάσχεσης της επιδημίας.

Σήμερα δήλωσε ότι περίπου 1.200 άτομα εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία της ρωσικής πρωτεύουσας, σε σχέση με τα 1.000 άτομα που εισάγονταν κάθε μέρα την προηγούμενη εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρχές θα δράσουν ώστε ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία να μην υπερβεί τα 1.500 άτομα ημερησίως.

«Μετά τους 1.500 η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη. Θα την διαχειριστούμε όμως. Αλλά θα είναι μια διαφορετική τάξη μεγέθους», δήλωσε ο Σομπιάνιν.

Χθες, στην ρωσική πρωτεύουσα, μια πόλη με περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοινώθηκε ότι στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και μπαρ που παραμένουν ανοιχτά από τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 το πρωί, θα εφαρμοσθεί το σύστημα εισόδου σε αυτά με κώδικα (αναγνώρισης) QR, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό και για το προσωπικό και για τους πελάτες.

Οι αρχές της Μόσχας έχουν δώσει εντολή στους εργοδότες να επιβάλουν τουλάχιστον στο 30% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους την εργασία εξ αποστάσεως ενώ έχουν εφαρμόσει την εξ αποστάσεως διδασκαλία για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Ρωσία, ο πληθυσμός της οποίας φθάνει περίπου τα 145 εκατομμύρια κατοίκους, έχει ανακοινώσει ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 1.369,313 κρούσματα κορονοϊού. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 232 θάνατοι, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 23.723 θάνατοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις