Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρεμλίνο: ΗΠΑ και Ευρώπη θα κουραστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα (2/10/2023) πως πιστεύει ότι η απόφαση του Κογκρέσου να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για έκτακτη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, χωρίς να περιλαμβάνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι μια προσωρινή ατυχία για το Κίεβο, προέβλεψε όμως ότι η κούραση από τον πόλεμο στη Δύση θα αυξηθεί και θα διχάζει όλο και περισσότερο την κοινή γνώμη.

Το Κογκρέσο ενέκρινε νόμο το Σάββατο που παρατείνει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για περισσότερο από έναν μήνα ώστε να αποτρέψει μια αναστολή της λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών (shutdown), όμως δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε βοήθεια για το Κίεβο, αν και οι ΗΠΑ είναι η χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη αυτή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως νομίζει ότι η ατυχία αυτή για την Ουκρανία είναι “ένα προσωρινό φαινόμενο” και πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει σαφώς την άμεση ανάμιξή της όπως τη χαρακτήρισε στη σύγκρουση.

Όμως το Κρεμλίνο δια του Πεσκόφ που έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη νίκη του κόμματος του Ρόμπερτ Φίτσο στις εκλογές στη Σλοβακία ο οποίος έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είπε πως η Μόσχα είχε προβλέψει εδώ και καιρό πως η Δύση θα άρχιζε να αισθάνεται όλο και περισσότερο κουρασμένη από την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

“Προφανώς, αυτό είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Η Αμερική θα συνεχίσει την εμπλοκή της σε αυτή τη σύγκρουση, στην πραγματικότητα την άμεση εμπλοκή”, είπε ο Πεσκόφ.

“Όμως έχουμε πει κατ΄ επανάληψη πως σύμφωνα με τις προβλέψεις μας η κούραση από αυτή τη σύγκρουση, η κούραση από την εντελώς παράλογη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Και αυτή η κούραση θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του πολιτικού κατεστημένου και τη μεγέθυνση των διαφωνιών”.

Το Κρεμλίνο προετοιμάζει τη Ρωσία για πόλεμο μακράς διάρκειας στην Ουκρανία, με μεγάλες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών και της παραγωγής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει την ισχυρή υποστήριξή της στην Ουκρανία στον πόλεμο παρά την εναντίωση ορισμένων Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου.

Μετά την έγκριση της έκτακτης χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, ο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Κυριακή, πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεσμεύθηκαν για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία μέσω ενός διακριτού νομοσχεδίου, προσθέτοντας: “Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να διακοπεί η βοήθεια της Αμερικής για την Ουκρανία”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις