Παράλογες χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ τις κατηγορίες πως πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα ψύξης και κατάψυξης ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, βρίσκεται η Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τις αιτιάσεις που συνδέουν τη Ρωσία με τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων που έχουν καταγραφεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ζήτημα έχει προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας, καθώς αναδεικνύει την ευπάθεια συστημάτων που συνδέονται με κρίσιμες καθημερινές λειτουργίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη και ανεξάρτητα επιβεβαιωμένη απόδοση ευθύνης στη Ρωσία.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρά την απουσία επίσημης απόδοσης ευθύνης, δύο φιλορωσικές ομάδες χάκερ, οι NoName057(16) και Z-Pentest Alliance, εμφανίστηκαν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιθέσεις μέσω αναρτήσεων στο Telegram.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, τοποθετήθηκε επίσης για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό ντίζελ προς τις ΗΠΑ και έχουν αρχίσει να αλλάζουν προορισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δηλώσεις του αποτυπώνουν τη θέση της Μόσχας ότι η πολιτική της δεν πρόκειται να εξαρτηθεί από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία.
Το Κρεμλίνο για την εκλογική ήττα των Ρεπουμπλικανών
Αναφερόμενος στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές και την ήττα των Ρεπουμπλικανών, ο Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι η προστασία των ρωσικών συμφερόντων δεν μπορεί να εξαρτάται από την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Μόσχα, σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσε, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον.
Την Τετάρτη (04.11.2026), ο Πεσκόφ είχε επίσης σχολιάσει την εκλογική ήττα των Ρεπουμπλικανών, δηλώνοντας ότι η Ρωσία ελπίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία. «Ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει στην εξουσία και ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές του προσπάθειες», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διεργασίες και ότι ένας νέος γύρος τριμερών συνομιλιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Ερωτηθείς εάν η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς να αποκτούν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων, θα μπορούσε να δυσκολέψει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ.
Η Μόσχα επιμένει στη συνέχιση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιδιώκει μια ειρηνική διευθέτηση, αλλά υποστήριξε ότι, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα εφικτό, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.
Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, είτε με στρατιωτικά μέσα είτε μέσω μιας ειρηνικής συμφωνίας, εφόσον η ουκρανική ηγεσία επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση.