Κόσμος

Κρίση στο Βατικανό: Καταδικασμένος για οικονομικά εγκλήματα καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στο κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα

Ο Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου είναι ο πρώτος καρδινάλιος που καταδικάστηκε ποτέ από το ποινικό δικαστήριο του Βατικανού - Το σκάνδαλο με τα ακίνητα στο Λονδίνο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ακόμα μία κρίση στο Βατικανό μετά τους υπεράριθμους καρδινάλιους στο κονκλάβιο. Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου, ο πρώτος καρδινάλιος που καταδικάστηκε ποτέ από το ποινικό δικαστήριο του Βατικανού, ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα συμμετοχής στο επερχόμενο κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, παρότι αναφέρεται επίσημα ως «μη εκλέκτορας» προκαλώντας κρίση στο Βατικανό.

Δικαστήριο του Βατικανού καταδίκασε το 2023 τον Ιταλό καρδινάλιο Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου, πρώην σύμβουλο του πάπα Φραγκίσκου σε 5,5 χρόνια φυλάκιση για οικονομικά εγκλήματα.

Είχε προηγουμένως διατελέσει «sostituto» (αναπληρωτής) στη Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού – μια θέση ισοδύναμη με αυτή του προσωπάρχη του Πάπα. Από τη θέση αυτή είχε απευθείας πρόσβαση στον Ποντίφικα και ασκούσε μεγάλη επιρροή στη διοίκηση της Εκκλησίας. Αργότερα μετατέθηκε σε άλλο τμήμα.

Παρά την καταδίκη, ο ίδιος διακηρύσσει την αθωότητά του και έχει ασκήσει έφεση, η οποία ακόμα εξετάζεται. Μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση, του επιτρέπεται να διαμένει σε διαμέρισμα εντός του Βατικανού.

Αν και η επίσημη λίστα του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας τον αναφέρει ως «μη εκλέκτορα», ο Καρδινάλιος Μπέτσιου δήλωσε σε εφημερίδα της Σαρδηνίας πως «δεν υπήρξε σαφής βούληση να αποκλειστώ από το κονκλάβιο ούτε μου ζητήθηκε να παραιτηθώ εγγράφως», σύμφωνα με το CNN

Η απόφαση για το αν θα συμμετάσχει ή όχι αναμένεται να ληφθεί από τον κοσμήτορα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, και τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, που θα προεδρεύσει της διαδικασίας του κονκλαβίου στην Καπέλα Σιξτίνα.

Η δίκη του καρδιναλίου επικεντρώθηκε σε μια συμφωνία ακινήτων στο Λονδίνο που κατέληξε σε τεράστιες απώλειες για την Καθολική Εκκλησία. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της υπεξαίρεσης και της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια προσπάθεια διαφάνειας, άλλαξε το κανονιστικό πλαίσιο ώστε καρδινάλιοι όπως ο Μπέτσιου να μπορούν να δικάζονται από κανονικό ποινικό δικαστήριο του Βατικανού.

Παρότι έχασε τα προνόμια του καρδιναλίου, ο Μπέτσιου δεν έχει τυπικά αποπεμφθεί από το Κολλέγιο των Καρδιναλίων και μπορεί να συμμετέχει στις προκαταρκτικές συζητήσεις πριν την εκλογή.

Δεδομένου ότι είναι 76 ετών, πληροί ηλικιακά το κριτήριο συμμετοχής στο κονκλάβιο, όπου δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 135 καρδινάλιοι με δικαίωμα ψήφου.

Την ίδια στιγμή πρόβλημα με το κονκλάβιο μπορεί να ακυρώσει την εκλογή νέου ποντίφικα, σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, αφού το Σύνταγμα του Βατικανού φέρεται να προβλέπει, ως ανώτατο όριο συμμετεχόντων στο κάθε κονκλάβιο που πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, 120 καρδινάλιους, ενώ σε αυτή τη φάση οι έχοντες δικαίωμα ψήφου, είναι 135. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βασιλιάς Κάρολος: Σχέδια για την κηδεία 200 εκατ. δολαρίων και τη διαδοχή του – Δημοσίευμα υποστηρίζει ότι έχει «μήνες ζωής»
Ο Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο στις αρχές του 2024 και συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία - Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο 77χρονος μονάρχης έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα εμφανώς καταβεβλημένος
Ο Βασιλιάς Κάρολος 5
Πυροβολισμοί σε σχολείο στις Φιλιππίνες με 3 νεκρούς, ανάμεσά τους και ο 16χρονος δράστης - Βίντεο με παιδιά να τρέχουν πανικόβλητα
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά ο ακριβής αριθμός και η κατάσταση των τραυματιών, ούτε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί
Τα παιδιά στο σχολείο στις Φιλιππίνες
Ανακαλύφθηκε χειρόγραφο της «Οδύσσειας» 1.700 ετών ανάμεσα σε σελίδες βιβλίου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης
Το περιεχόμενό του προέρχεται από τη 12η ραψωδία και συγκεκριμένα από τη γνωστή σκηνή όπου οι πεινασμένοι σύντροφοι του Οδυσσέα καταβροχθίζουν τα ιερά βόδια του θεού Απόλλωνα
οδύσσεια 5