Κόσμος

Κρίση στο Βατικανό: Καταδικασμένος για οικονομικά εγκλήματα καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στο κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα

Ο Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου είναι ο πρώτος καρδινάλιος που καταδικάστηκε ποτέ από το ποινικό δικαστήριο του Βατικανού - Το σκάνδαλο με τα ακίνητα στο Λονδίνο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ακόμα μία κρίση στο Βατικανό μετά τους υπεράριθμους καρδινάλιους στο κονκλάβιο. Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου, ο πρώτος καρδινάλιος που καταδικάστηκε ποτέ από το ποινικό δικαστήριο του Βατικανού, ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα συμμετοχής στο επερχόμενο κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, παρότι αναφέρεται επίσημα ως «μη εκλέκτορας» προκαλώντας κρίση στο Βατικανό.

Δικαστήριο του Βατικανού καταδίκασε το 2023 τον Ιταλό καρδινάλιο Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου, πρώην σύμβουλο του πάπα Φραγκίσκου σε 5,5 χρόνια φυλάκιση για οικονομικά εγκλήματα.

Είχε προηγουμένως διατελέσει «sostituto» (αναπληρωτής) στη Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού – μια θέση ισοδύναμη με αυτή του προσωπάρχη του Πάπα. Από τη θέση αυτή είχε απευθείας πρόσβαση στον Ποντίφικα και ασκούσε μεγάλη επιρροή στη διοίκηση της Εκκλησίας. Αργότερα μετατέθηκε σε άλλο τμήμα.

Παρά την καταδίκη, ο ίδιος διακηρύσσει την αθωότητά του και έχει ασκήσει έφεση, η οποία ακόμα εξετάζεται. Μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση, του επιτρέπεται να διαμένει σε διαμέρισμα εντός του Βατικανού.

Αν και η επίσημη λίστα του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας τον αναφέρει ως «μη εκλέκτορα», ο Καρδινάλιος Μπέτσιου δήλωσε σε εφημερίδα της Σαρδηνίας πως «δεν υπήρξε σαφής βούληση να αποκλειστώ από το κονκλάβιο ούτε μου ζητήθηκε να παραιτηθώ εγγράφως», σύμφωνα με το CNN. 

Η απόφαση για το αν θα συμμετάσχει ή όχι αναμένεται να ληφθεί από τον κοσμήτορα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, και τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, που θα προεδρεύσει της διαδικασίας του κονκλαβίου στην Καπέλα Σιξτίνα.

Η δίκη του καρδιναλίου επικεντρώθηκε σε μια συμφωνία ακινήτων στο Λονδίνο που κατέληξε σε τεράστιες απώλειες για την Καθολική Εκκλησία. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της υπεξαίρεσης και της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια προσπάθεια διαφάνειας, άλλαξε το κανονιστικό πλαίσιο ώστε καρδινάλιοι όπως ο Μπέτσιου να μπορούν να δικάζονται από κανονικό ποινικό δικαστήριο του Βατικανού.

Παρότι έχασε τα προνόμια του καρδιναλίου, ο Μπέτσιου δεν έχει τυπικά αποπεμφθεί από το Κολλέγιο των Καρδιναλίων και μπορεί να συμμετέχει στις προκαταρκτικές συζητήσεις πριν την εκλογή.

Δεδομένου ότι είναι 76 ετών, πληροί ηλικιακά το κριτήριο συμμετοχής στο κονκλάβιο, όπου δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 135 καρδινάλιοι με δικαίωμα ψήφου.

Την ίδια στιγμή πρόβλημα με το κονκλάβιο μπορεί να ακυρώσει την εκλογή νέου ποντίφικα, σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο, αφού το Σύνταγμα του Βατικανού φέρεται να προβλέπει, ως ανώτατο όριο συμμετεχόντων στο κάθε κονκλάβιο που πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα, 120 καρδινάλιους, ενώ σε αυτή τη φάση οι έχοντες δικαίωμα ψήφου, είναι 135. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
NYT: Τραμπ και Ζελένσκι στα πρόθυρα οριστικής ρήξης – Η στήριξη στον Πούτιν, η εξάρτηση στις ΗΠΑ και το μέλλον του πολέμου
Μέσα σε λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε την πλάτη του στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ξεκίνησε να στηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω επικρίσεων για την στάση του στον πόλεμο και τις τιμές στο ντίζελ
REUTERS 6
Απέλυσαν την Κέιτι Ζακαράια ενώ έδινε συνέντευξη στον Λευκό Οίκο – Έφυγε και δεν επέστρεψε ποτέ
Η ίδια δεν επέστρεψε ποτέ στους δημοσιογράφους που έδινε συνέντευξη - «Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να πραγματοποιήσω μια ενημέρωση Τύπου με τον περιορισμένο χρόνο και τις πληροφορίες που είχα»
Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιτι Ζακαράια
Γυναίκα τιμωρήθηκε με δημόσιο μαστίγωμα στη Ινδονησία γιατί έκανε σεξ εκτός γάμου - Λιποθύμησε τη στιγμή που την βάραγαν με το ραβδί
Άνθρωποι μπορούν να μαστιγωθούν ακόμα και αν στέκονται πολύ κοντά στον σύντροφό τους δημοσίως ή να παρατηρηθούν μόνοι με κάποιον με τον οποίο δεν είναι παντρεμένοι
ινδονησια μαστιγωμα
Η μαγνητική με σκιαγραφικό για καρκίνους που αφήνει πίσω τη μαστογραφία και «βλέπει» όσα κρύβουν οι πυκνοί μαστοί
Έως και το 30% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ η υψηλή πυκνότητα του μαστού μπορεί να δυσκολέψει την έγκαιρη ανίχνευση ενός όγκου
Doctor sitting at desk and writing a prescription for her patient