Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Ποια είναι η γυναίκα που θέλει να διαδεχτεί τη Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Φωτογραφία Reuters

Η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ.
Πρόβλημα η ηλικία της για τη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου.
Έχασε στο… τσακ τη θέση της γγ του ΟΗΕ και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πως την περιγράφουν όσοι τη γνωρίζουν από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το χρίσμα για την ηγεσία του ΔΝΤ στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία αλλά ίσως αυτό να μην είναι αρκετό για να διαδεχτεί η πολύπειρη διπλωμάτης την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του οργανισμού.

Το ΔΝΤ έχει ορίσει το όριο των 65 ετών για τον επικεφαλής του και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα γίνεται 66 ετών στις 13 Αυγούστου. Είτε λοιπόν το ΔΝΤ θα αλλάξει τους κανόνες του και θα την ορίσει επικεφαλής του είτε η Βουλγάρα οικονομολόγος θα χάσει και αυτή τη μάχη.

Φωτογραφία Reuters

Και αυτό γιατί η Γκεοργκίεβα ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και για τη θέση του γγ του ΟΗΕ. Στην πρώτη περίπτωση, πριν από μερικές εβδομάδες, έχασε τη θέση από τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, ενώ το 2016 επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έγινε τελικά ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ε.Ε., αφήνοντας εκτός τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ, έδωσε το χρίσμα της για το ΔΝΤ στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δεύτερη σήμερα στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια γυναίκα με μεγάλη εμπειρία στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα. Θεωρείται ιδανική για τη θέση καθώς αξιοποιεί την ικανότητά της να πείθει και να δημιουργεί συναίνεση.

Έχει πολύχρονη εμπειρία σε θεσμούς και διοικητικές θέσεις. Στα υπέρ της προσμετράται επίσης το ότι είναι από χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της καριέρας, πριν γίνει γενική της διευθύντρια το 2017, απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η 65χρονη οικονομολόγος κατείχε εξάλλου τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια από το 2010 έως το 2014, αφού χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον αρχικό υποψήφιο της Βουλγαρίας. Η Γκεοργκίεβα ήταν επίσης για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, «που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Το κορίτσι που ξεχώρισε

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέρχεται από μια οικογένεια χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Όποιος μπαίνει στο προφίλ της στο twitter το πρώτο tweet που βλέπει είναι μια παλιά φωτογραφία και μια συγκινητική ανάρτηση από την ίδια. Μια ανάρτηση για τα όσα κατάφερε, καθώς ήταν η πρώτη από την οικογένειά της που κατάφερε να πάρει διδακτορικό.

«Οι παππούδες μου είναι πολλή λίγη μόρφωση. Οι γονείς μου τελείωσαν το λύκειο. Ήμουν η πρώτη από την πολυπληθή οικογένειά μου που πήρε διδακτορικό. Από ένα χωριό της Βουλγαρίας στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας», γράφει.

Ως παιδί η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαρακτηριζόταν το κοριτσάκι «που ποτέ δεν σήκωνε κεφάλι από τα βιβλία της». Ο πατέρας της Ιβάν ήταν τεχνικός της οδοποιίας στην κομμουνιστική Βουλγαρία, όπου γεννήθηκε η Γκεοργκίεβα στις 13 Αυγούστου του 1953, της χρονιάς που πέθανε ο Ιωσήφ Στάλιν.

Στα φοιτητικά της χρόνια, μετατρεπόταν στην «καρδιά της παρέας» στις γιορτές πιάνοντας πρόθυμα την κιθάρα της, αφηγείται ο Μπόρισλαβ Μπορίσοφ, πρώην συμφοιτητής της.

Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της εκεί ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν υπήρξε αιρετή στη χώρα της, όπου οι συμπολίτες της την ανακάλυψαν με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις