Κόσμος

Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανή πρόωρη αποχώρηση από την ΕΚΤ με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Η θητεία της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λήγει τον Οκτώβριο του 2027
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από τη λήξη της θητείας της, στα τέλη του 2027, προκειμένου να παρέμβει στον γαλλικό πολιτικό διάλογο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, άφησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση της γαλλικής εφημερίδας Les Échos αν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησής της από την ΕΚΤ, ενδεχομένως για να συμμετάσχει στη γαλλική πολιτική συζήτηση, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Είναι πιθανό. Πιστεύω ότι μια ευρωπαϊκή φωνή πρέπει να ακουστεί στη συζήτηση για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές».

Η θητεία της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λήγει τον Οκτώβριο του 2027. Το όνομά της έχει συνδεθεί κατά καιρούς με τη γαλλική πολιτική σκηνή, αν και η ίδια έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει την προεδρία της Γαλλίας «τρομερή δουλειά».

Σημειώνεται ότι η Λαγκάρντ είχε στο παρελθόν επιχειρήσει να βάλει φρένο στα σενάρια παραίτησης, λέγοντας ότι ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το πλοίο σε ταραγμένους καιρούς, την ώρα που ο πληθωρισμός αυξανόταν λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου μετά τον πόλεμο στο Ιράν. Τότε είχε δηλώσει ότι το βασικό της σενάριο ήταν να παραμείνει στη θέση της έως τη λήξη της θητείας της.

Αν και αυτή τη φορά δεν επανέλαβε την ίδια διατύπωση, φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στις γαλλικές εκλογές της επόμενης άνοιξης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Στην ίδια συνέντευξη, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πιθανό να έχει ανοιχτές συζητήσεις με Γάλλους υποψηφίους τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, εάν η προεκλογική συζήτηση αναδείξει μια πιο περιορισμένη αντίληψη για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη, θα χρειαστεί να εξηγηθεί γιατί μια τέτοια κατεύθυνση θα ήταν επώδυνη για τη χώρα και τους πολίτες της.

«Θα μιλούσα με γαλλική και ευρωπαϊκή φωνή, επειδή είμαι βαθιά και τα δύο», είπε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στον πιθανό ρόλο της στις εκλογές.

«Θα τους έλεγα ότι η Γαλλία πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο οικονομικό μέλλον της ηπείρου μας. Και ότι χωρίς αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον και αυτό το ευρωπαϊκό έρεισμα, οι οικονομικές μας προοπτικές θα ήταν, τουλάχιστον, ασαφείς», ανέφερε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 10
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι