Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κριστίν ντε Πιζάν: H πρώτη Ευρωπαία επαγγελματίας λογοτέχνης και 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε γι αυτήν

Κριστίν ντε Πιζάν: H πρώτη Ευρωπαία επαγγελματίας λογοτέχνης και 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε γι αυτήν

Η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle της στην Κριστίν ντε Πιζάν, η οποία κατά πολλούς Θεωρείται η πρώτη Ευρωπαία επαγγελματίας λογοτέχνης.

Η λογοτέχνης Κριστίν ντε Πιζάν, την εποχή της ήταν πολύ γνωστή και είχε μεγάλη φήμη. Γεννήθηκε στην Βενετία αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας και της ενηλικιότητάς της στο Παρίσι και αποσύρθηκε μετά στο Αββαείο του Πουασύ.

Η Κριστίν ντε Πιζάν παντρεύτηκε το 1380, αλλά χήρεψε δέκα χρόνια αργότερα. Ώθηση να γράψει έδωσε το γεγονός ότι χρειαζόταν χρήματα για να θρέψει τον εαυτό της και τα τρία παιδιά της!

Η Κριστίν ντε Πιζάν παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών κάποιον αξιωματούχο του παλατιού και έκανε τρία παιδιά, ένα από τα οποία πέθανε πολύ μικρό.

Το 1389, όμως, ο άντρας της πέθανε από πανώλη και η Κριστίν ντε Πιζάν έμεινε χήρα σε ηλικία 25 ετών με τρία παιδιά χωρίς καμία πηγή εισοδήματος.

Επιπλέον, βρέθηκε με το δυσβάσταχτο βάρος των χρεών που είχε αφήσει ο σύζυγός της καθώς και με την υποχρέωση να φροντίζει την μητέρα της και την ανιψιά της.

Προκειμένου να επιβιώσει εκείνη και η οικογένειά της, αναγκάστηκε να εργαστεί. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις της, την μόρφωσή και τις εξαιρετικές λογοτεχνικές της ικανότητες για να βγάλει τα προς το ζην και έγινε μία από τους πρώτους επαγγελματίες συγγραφείς της Ευρώπης.

Πλούσιοι ευγενείς άρχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτή την συγγραφέα που ήταν ταυτόχρονα εξωτική καθώς οι γυναίκες συγγραφείς ήταν κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά εξαιρετικά και ικανή και άρχισαν να της αναθέτουν ερωτικά ποιήματα και βιογραφίες.

Οι ικανότητές της Κριστίν ντε Πιζάν ήταν τέτοιες που πολύ σύντομα εξασφάλισε μία θέση στην αυλή της Ισαβέλας της Βαυαρίας, της βασίλισσας της Γαλλίας.

Το πιο γνωστό έργο της Κριστίν ντε Πιζάν είναι το Trésor de la cité des dames που δημοσιεύθηκε το 1405 και μεταφράστηκε στα αγγλικά ως Η Πόλη των Κυριών (The City of Ladies) στο οποίο κατέγραφε τη ζωή και το έργο σημαντικών γυναικών της ιστορίας και της μυθολογίας.

Όταν το 1415 ξέσπασε ο Εκατονταετής Πόλεμος από τον οποίο η Γαλλία βγήκε ηττημένη, η Κριστίν ντε Πιζάν αποφάσισε να αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι. Εκεί έγραψε και το Λόγος Περί της Ζαν ντ΄ Άρκ το 1429. Απεβίωσε στο μοναστήρι αυτό κάποια στιγμή μεταξύ 1430 και 1431.

Η Κριστίν ντε Πιζάν σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες λόγιες του μεσαίωνα και μία από τις πιο αξιοσημείωτες φεμινίστριες όλων των εποχών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις