Κόσμος

Κροατία: Επικυρώθηκε η είσοδος στην ευρωζώνη από την 01/01/2023

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε σήμερα την οριστική του έγκριση για την εισαγωγή της Κροατίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2023.

“Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τις τρεις τελευταίες νομικές πράξεις που απαιτούνται για να μπορέσει η Κροατία να εισαγάγει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτό ολοκληρώνει τη διαδικασία στο Συμβούλιο που θα επιτρέψει στην Κροατία να γίνει μέλος της ζώνης του ευρώ και να επωφεληθεί από τη χρήση του κοινού νομίσματος της ΕΕ, το ευρώ, από το επόμενο έτος”, αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Η επικύρωση της ένταξης της Κροατίας στην ευρωζώνη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής, ενώπιον του Τύπου στις Βρυξέλλες, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

“Θα ήθελα να συγχαρώ τον ομόλογό μου, Ζντράβκο Μάριτς και ολόκληρη την Κροατία που έγινε η 20ή χώρα που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Η υιοθέτηση του ευρώ δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική απόφαση. Η Κροατία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα απαιτούμενα οικονομικά κριτήρια και θα πληρώνουν σε ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin.

Μία από τις τρεις νομικές πράξεις ορίζει την ισοτιμία μετατροπής μεταξύ του ευρώ και του κροατικού kuna στα 7,53450 κούνα ανά 1 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στην τρέχουσα κεντρική ισοτιμία του kuna στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο στόχαστρο των Αρχών της Ισπανίας οι κόρες του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο - Σε εξέλιξη δικαστική έρευνα κατά του πρώην πρωθυπουργού για μίζες
Ο δύο κόρες του Θαπατέρο είναι επικεφαλής της μίας από τις εταιρείες που ονομάζεται Whathefav, η δραστηριότητα της οποίας φαίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ότι συνδέεται με το δίκτυο που αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής έρευνας
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίθ Θαπατέρο
Πεζεσκιάν: «Ιστορικό το κείμενο της συμφωνίας Ιράν – ΗΠΑ, η ειρήνη θα βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τις υπογραφές
«Πρόκειται για ένα ιστορικό κείμενο και ένα μήνυμα από ένα ισχυρό Ιράν: η ειρήνη θα βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό» έγραψε σε ανάρτησή του ο Ιρανός πρόεδρος
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν