Κόσμος

Κροατία: Ξεκινά και επίσημα τις διαδικασίες για ένταξη στην ευρωζώνη

Η Κροατία υπέβαλλε επίσημα αίτημα να ενταχθεί στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), μια πρώτη φάση στην πορεία για να υιοθετήσει το ευρώ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενώ οι δεσμεύεις που ανέλαβε να υλοποιήσει η Κροατία στην επιστολή της χαιρετίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

Μάλιστα σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κροατία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2023, το νωρίτερο.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η απόφαση του Ζάγκρεμπ συνιστά “ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρώ”.

Η Κροατία δεσμεύεται μεταξύ άλλων όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ να προετοιμάσει το έδαφος ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει την τραπεζική εποπτεία της. Σκοπεύει επίσης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και να καταστήσει τη δημόσια διοίκηση περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο κοστοβόρα.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έναν χρόνο. Αμέσως μετά η Κροατία θα ενταχθεί στον ERM-2, όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να μπορέσει να ξεκινήσει την πρακτική προετοιμασία της για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο «μπλόκο» στο CNN από τον Λευκό Οίκο - Αποκλείστηκε από την κάλυψη επίσκεψης του Τραμπ στο Τενεσί
Είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό που σημειώνεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης μετά την απαγόρευση από την αμερικανική κυβέρνηση της πρόσβασης δημοσιογράφων των μέσων ενημέρωσης CNN, MS Now και Politico στον Λευκό Οίκο
CNN
Γαλλία: Πλήρωνε μία 90χρονη για να του αφήσει το σπίτι όταν πεθάνει, αλλά «έφυγε» πρώτος και εκείνη έζησε ως τα 122
Μετά τον θάνατό του, οι όροι του συμβολαίου υποχρέωσαν τη σύζυγο και την οικογένειά του να συνεχίσουν να πληρώνουν την υπεραιωνόβια μέχρι και τον δικό της θάνατο
Πλήρωνε κάθε μήνα 90χρονη Γαλλίδα για να πάρει το σπίτι της όταν πεθάνει, αλλά πέθανε πρώτος και αυτή έζησε ως τα 122