Κόσμος

«Ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι Ελλάδα και Τουρκία» – Πως εξηγεί τα νέα δεδομένα ο γερμανικός Τύπος

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η «επίθεση φιλίας» που έκανε τελευταία η Τουρκία στην Ελλάδα, η εκτόνωση του άλλοτε τεταμένου κλίματος και οι καλές σχέσεις που έχουν το τελευταίο διάστημα οι δυο χώρες δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον γερμανικό Τύπο που έκανε αναφορά στο νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί.

Όπως τονιζόταν σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle, dw.com, με τίτλο «Ελλάδα – Τουρκία, ξαφνικά καλύτεροι φίλοι», στον Τύπο της Γερμανίας δεν πέρασε απαρατήρητη η αιφνιδιαστική επιχείρηση προσέγγισης των δύο χωρών, ενώ πριν λίγο καιρό η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο.

Πού οφείλεται άραγε αυτή η ξαφνική γαλήνη; Η «Stuttgarter Nachrichten» περιγράφει καταρχήν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για τις δύο χώρες. Για το όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον «φίλο Νίκο» στις Βρυξέλλες, για τη «μεγάλη χαρά» του Δένδια που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου.

Αλλά το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας», όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Δεν ταιριάζουν στην εποχή τα κηρύγματα μίσους»

Η εφημερίδα δίνει βήμα στον Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» είπε στην εφημερίδα ο Έλληνας καθηγητής παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση.

«Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες». Η εφημερίδα αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία καταδείχθηκε ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. «Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό» παρατηρεί και το γερμανικό εκδοτικό δίκτυο RND, αναφερόμενο στην ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου.

«Η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα ξένα κράτη που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εξετάζουν ιρανικό ή ρωσικό «δάκτυλο» πίσω από τη σχεδιαζόμενη επίθεση στην αμερικανική αεροπορική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία
Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε άνδρες κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και ανακρίνονται - Μία αγρότισσα, κάτοικος της περιοχής, έτυχε να πέσει πάνω τους, ενώ επέστρεφε αργά στο σπίτι της
Η αεροπορική βάση RAF Φέρφορντ των ΗΠΑ, στο Γκλόστερσιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας
Νέα ένταση Ισραήλ – Τουρκίας: Ο Νετανιάχου στέλνει τον Ερντογάν στο δικαστήριο της Χάγης για τους Κούρδους και την Χαμάς
Η υπόθεση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις του Ερντογάν κατά των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία, και στη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς
Ερντογάν και Νετανιάχου 30
Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι το Ιράν είναι πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην αεροπορική βάση Φέρφορντ
Ένα κίνητρο που συνδέεται με το Ιράν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο της πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται επίσης μια ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς ή ένα ισλαμιστικό σχέδιο πίσω από το περιστατικό
Βρετανία