Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ξανά στην Κίνα ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Κιμ Γιονγκ Ουν Πεκίνο Κίνα
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα (19.06.2018) από την ιστορική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από τη Σιγκαπούρη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας βρίσκεται ξανά στο εξωτερικό.

Ήταν να μην κάνει την αρχή ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Από τη στιγμή που έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της ηγεσίας, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν έχει… καθίσει. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται ξανά στο Πεκίνο. Κι αν επιβεβαιωθούν θα είναι η τρίτη επίσκεψή του στην Κίνα σε διάστημα λίγων μηνών.

Την είδηση της νέας, διήμερης, επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση. Άλλωστε, η Κίνα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ θα βρίσκεται στο Πεκίνο σήμερα και αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με την κινεζική δημόσια τηλεόραση, που δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για την επίσκεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οι… εικόνες (not) του Κιμ Γιονγκ Ουν

Φωτογραφίες και video, πάντως, δείχνουν την πολυτελή λιμουζίνα που φέρεται να μεταφέρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κινείται στους δρόμους του Πεκίνου.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Εκτός αυτού, είναι έντονη η αστυνομική παρουσία στην περιοχή όπου φέρεται να έχει καταλύσει. Αλλά εικόνα του, πουθενά. Πιθανότατα το υλικό θα δοθεί πρώτα στη δημοσιότητα από το βορειοκορεατικό πρακτορείο, όπως άλλωστε συνηθίζεται.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Πέρασε του… Κιμ

Η επίσκεψη Κιμ στην Κίνα συμπίπτει με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως του… έγινε το χατίρι. Ποιο είναι αυτό; Η αναστολή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων που προγραμμάτιζαν να κάνουν τον Αύγουστο ΗΠΑ και Νότια Κορέα.

Βέβαια, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, αυτό θα ισχύσει μόνο αν η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να είναι… καλό παιδί. Να διαπραγματεύεται και να ενεργεί καλή τη πίστει.

Τον τερματισμό των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων είχε ανακοινώσει από την περασμένη Τρίτη μετά τη συνάντηση με τον Κιμ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Τότε φάνηκαν όλοι να τους… πιάνει στον ύπνο ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως το «πάγωμα» της άσκησης «Ulchi Freedom Guardian» μεταδόθηκε και από το πρακτορείο Yonhap. Αλλά το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ δεν έχει σχολιάσει.

Ουάσινγκτον και Σεούλ γενικά αναμένεται να ανακοινώσουν την αναβολή ή την αναστολή των στρατιωτικών γυμνασίων «μεγάλης κλίμακας» εντός της εβδομάδας.

Πέρυσι 17.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί και πάνω από 50.000 στελέχη των νοτιοκορεάτικων ένοπλων δυνάμεων πήραν μέρος στα κοινά γυμνάσια. Τα οποία είχαν… εκνευρίσει πολλάκις την Πιονγκγιάνγκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις