Κόσμος

Ξανά στο Κίεβο ο πρόεδρος της Πολωνίας: «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Πολωνίας έγινε σήμερα (22.05.2022) ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε με την Ρωσία. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της, είπε – μεταξύ άλλων – ο Αντρέι Ντούντα, απευθυνόμενος στους βουλευτές στο Κίεβο. 

Ο Αντρέι Ντούντα πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Έχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της…τίποτα για εσάς χωρίς εσάς», σημείωσε ο Αντρέι Ντούντα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσε.

Kyiv Nounda Ukraine Reuters

Σημειώνεται ότι το Κίεβο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία που θα περιελάμβανε την παραχώρηση εδαφών και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας που θα προέβλεπε την παραμονή των ρωσικών δυνάμεων σε εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα της έδινε απλώς χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

«Αν η Ουκρανία θυσιάζεται για…οικονομικούς λόγους ή για πολιτικές φιλοδοξίες -ακόμη και ένα εκατοστό του εδάφους της- θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο για το ουκρανικό έθνος, αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», τόνισε ο Πολωνός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολωνός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλιο και είχε συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μετά την επιστροφή του, ο Ντούντα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην Ουκρανία. Είχε επισκεφθεί τη χώρα μαζί με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βλαντίμιρ Πούτιν: Αναμένει τους αμερικανούς διαπραγματευτές στη Μόσχα όταν οι ΗΠΑ πάψουν να ασχολούνται με το Ιράν
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι η προσοχή των ΗΠΑ έχει αποσπαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία αφότου άρχισε η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν
Russian President Vladimir Putin gives an interview to journalist Pavel Zarubin in Moscow, Russia, June 28, 2026. Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Ρεκόρ Γκίνες με 5.000 χορευτές στην Τουρκία – Ο ποντιακός χορός παρουσιάστηκε ως «τουρκικός»
Το θέμα είναι βέβαια ότι οι Τούρκοι χαρακτήρισαν τον ποντιακό ως μέρος της τουρκικής παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς τους με τα μέσα της χώρας να δίνουν έκταση στο θέμα
Τούρκοι χορεύουν ποντιακό χορό
Τρεις πυροσβέστες νεκροί στο Κολοράντο – Τεράστιες φωτιές στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, η παρατεταμένη ξηρασία και το περιορισμένο χιονοκάλυμμα του χειμώνα ευνοούν την ακραία εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών
Φωτιά στο Κολοράντο