Δευτέρα, 22 Απρ.
19oC Αθήνα

Ξέφυγε ο Οκτάι: Η Ελλάδα να σταματήσει την εγκατάσταση ανθρώπων σε νησιά

Ξέφυγε ο Οκτάι: Η Ελλάδα να σταματήσει την εγκατάσταση ανθρώπων σε νησιά

Καστελόριζο και Οινούσσες μπήκαν στο στόχαστρο του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι. Που τώρα όχι μόνο απαιτεί από την Ελλάδα να μην στρατικοποιεί τα νησιά, αλλά δεν θέλει ούτε να εγκαθίστανται εκεί κάτοικοι…

Σε μια (ακόμη) προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και να επαναφέρει το θέμα των «γκρίζων ζωνών», ο Φουάτ Οκτάι, εκ των πιο στενών συνεργατών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έβαλε στο στόχαστρο του, κυρίως, το Καστελόριζο και τις Οινούσσες.

Επανέφερε τη θεωρία της Τουρκίας πως αφού τα δυο ελληνικά νησιά είναι πιο κοντά στις τουρκικές ακτές απ’ ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα, άρα δεν υπάρχει λόγος να έχουν και… υφαλοκρηπίδα!

«Είχαμε αναφερθεί στο Καστελόριζο. Μιλάμε για ένα μικροσκοπικό νησί. Απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική  χώρα της Ελλάδας. Ενώ από την Τουρκία απέχει, νομίζω, περίπου 4 μίλια. Δηλαδή φωνάζει ο κόκορας στο νησί και τον ακούτε. Δηλαδή αν είναι να αγοράσουν ψωμί και γάλα θα έρθουν στην Τουρκία. Είναι τόσο κοντά. Κι έρχονται και διεκδικούν υφαλοκρηπίδα από αυτό το νησί. Δεν είναι τίποτα άλλο αυτό από εγωιστική και κακομαθημένη στάση. Η Τουρκία δεν μπορεί να υποχωρεί», τόνισε ο Οκτάι σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

 

Σε ό,τι αφορά στις Οινούσσες, το «δεξί χέρι» του Ερντογάν σημείωσε ότι «αν φωνάξετε θα σας ακούσουν απέναντι, δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο. Από τέτοια κοντινά νησιά έρχονται ακριβώς μπροστά μας και διώχνουν και τους ψαράδες. Δεν έχουν όριο». 

Ο Φουάτ Οκτάι επανέφερε το θέμα των «γκρίζων ζωνών» σημειώνοντας ότι  η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τόσο τη στρατιωτικοποίηση όσο και την εγκατάσταση ανθρώπων στα νησιά.  

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις στάσεις, να σταματήσει αυτή τη διαταραγμένη συμπεριφορά. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το θέμα της εγκατάστασης ανθρώπων σε νησιά, όπως και της στρατιωτικοποίησης των νησιών. Αν η Ελλάδα νομίζει ότι θα νικήσει με τετελεσμένα, αφήνοντας τα ζητήματα στη διάρκεια του χρόνου, θα δει πως δε θα νικήσει. Η Τουρκία ξεκίνησε τα απαραίτητα βήματα, έχει δει το παιχνίδι και θα κάνει αυτό που πρέπει», επισήμανε. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις