Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ξεκινά την Δευτέρα η συζήτηση στην βουλή της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκινά την Δευτέρα η συζήτηση στην βουλή της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της διαδικασίας που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο σε αυτή την αρχική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ημέρες, μέχρι την πρώτη ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή (80 από τους 120 βουλευτές). Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία και για να την εξασφαλίσει πρέπει να λάβει τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κάλεσε σήμερα όλους τους βουλευτές να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Όλοι οι βουλευτές έχουν την ιστορική ευθύνη ενώπιον των πολιτών να διασφαλίσουν την πορεία της Μακεδονίας προς την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία. Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που περνά μέσα από την μακεδονο-ελληνική συμφωνία», έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέοο κοινωνικής δικτύωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις