Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ξεκινάει η δίκη των νεοναζί! Σχεδίαζαν επιθέσεις σε όλη την Γερμανία

Ξεκινάει η δίκη των νεοναζί! Σχεδίαζαν επιθέσεις σε όλη την Γερμανία
photo Reuters

Άρχισε σήμερα στη Γερμανία η δίκη μιας μικρής νεοναζιστικής οργάνωσης του Κεμνιτς καθώς κατηγορείται πως ήθελε να κάνει επιθέσεις σε όλη τη χώρα.

Οκτώ άνδρες, ηλικίας από 21 έως 32 ετών, δικάζονται από το δικαστήριο της Δρέσδης με την κατηγορία του «σχηματισμού μιας τρομοκρατικής οργάνωσης της άκρας δεξιάς», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης, που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας στη Γερμανία.

Πάντως με το ξεκίνημα της δίκης η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά ώστε να μπορέσει το δικαστήριο να εξετάσει αίτημα της υπεράσπισης να διεξαχθεί ολόκληρη η δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

Η δίκη, για την οποία υπάρχει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, διεξάγεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο αυτής της πόλης της Σαξονίας, ενός κρατιδίου που θεωρείται προπύργιο της άκρας δεξιάς στη Γερμανία και όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκέντρωσε πάνω από το 27% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η εισαγγελία προβλέπει να καλέσει 75 μάρτυρες στο εδώλιο και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ενώ όπως αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ, η δίκη αυτή είναι μια “από τις πιο σημαντικές που αφορούν την ακροδεξιά τρομοκρατία» στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι νεοναζί σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν «βίαιες επιθέσεις και ένοπλες απόπειρες» εναντίον ξένων και προσώπων διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων και είχαν κάνει ενέργειες για να προμηθευτούν ημιαυτόνομα όπλα και ετοιμάζονταν να πλήξουν το Βερολίνο στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα αργίας για τη γερμανική Επανένωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις