Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ξέσπασμα Μπάιντεν κατά Τραμπ: Υποκλίνεται σε έναν Ρώσο δικτάτορα

Ξέσπασμα Μπάιντεν κατά Τραμπ: Υποκλίνεται σε έναν Ρώσο δικτάτορα
Reuters

Οργισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στο πακέτο μέτρων εθνικής ασφαλείας που εγκρίθηκε από την Γερουσία.

Όπως τόνισε αρχικά ο Μπάιντεν «το διακύβευμα ήταν ήδη υψηλό για την αμερικανική ασφάλεια πριν από την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου στη Γερουσία χθες το βράδυ. Αλλά τις τελευταίες ημέρες, αυτά τα διακυβεύματα έχουν αυξηθεί».

«Αυτό συμβαίνει επειδή ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει ένα επικίνδυνο και σοκαριστικά, ειλικρινά, αντιαμερικανικό μήνυμα στον κόσμο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Τραμπ απηύθυνε πρόσκληση στον Πούτιν να εισβάλει σε ορισμένους από τους συμμάχους μας, συμμάχους του ΝΑΤΟ. Είπε ότι αν ένας σύμμαχος δεν δαπανούσε αρκετά χρήματα για την άμυνα, θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να “κάνει ό,τι θέλει”» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μπορείτε να φανταστείτε έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να λέει κάτι τέτοιο; Όλος ο κόσμος το άκουσε. Το χειρότερο είναι ότι το εννοεί. Κανένας άλλος πρόεδρος στην Ιστορία μας δεν έχει υποκλιθεί ποτέ σε έναν Ρώσο δικτάτορα. Επιτρέψτε μου να το πω αυτό όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ: Ποτέ δεν θα το κάνω» ξεκαθάρισε ο Μπάιντεν.

«Για όνομα του Θεού, είναι ηλίθιο, είναι ντροπιαστικό, είναι επικίνδυνο. Είναι αντιαμερικανικό. Όταν η Αμερική δίνει τον λόγο της σημαίνει κάτι, οπότε όταν αναλαμβάνουμε μια δέσμευση, την τηρούμε. Και το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή δέσμευση» πρόσθεσε.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ το βλέπει σαν να είναι βάρος. Όταν κοιτάζει το ΝΑΤΟ, δεν βλέπει τη συμμαχία που προστατεύει την Αμερική και τον κόσμο. Βλέπει μια κομπίνα προστασίας. Δεν καταλαβαίνει ότι το ΝΑΤΟ βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της ασφάλειας και της εθνικής κυριαρχίας. Επειδή, για τον Τραμπ, οι αρχές δεν έχουν ποτέ σημασία».

«Δεν καταλαβαίνει ότι η ιερή δέσμευση που έχουμε αναλάβει λειτουργεί και για εμάς. Στην πραγματικότητα, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Τραμπ και σε όλους εκείνους που θέλουν να απομακρυνθούν από το ΝΑΤΟ ότι επίκληση στο Άρθρο Πέντε» -το οποίο διασφαλίζει την αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης σε ένα μέλος της συμμαχίας- «έχει γίνει μόνο μία φορά. Μόνο μία φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ. Και έγινε για συμπαράσταση στην Αμερική μετά την επίθεση που δεχθήκαμε στις 11/9. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις