Κόσμος

Ξέσπασμα Ζελένσκι κατά Λευκού Οίκου: «Διαρρεύσατε μυστικές συνομιλίες για πυραύλους Tomahawk»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν φανερά εκνευρισμένος σήμερα (30.10.2024) με αφορμή την διαρροή πληροφοριών σε μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, που αφορούσαν απόρρητες συνομιλίες του Κιέβου με τον Λευκό Οίκο.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζήτησαν εμπιστευτικά οι δύο πλευρές ήταν το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραδώσουν οι ΗΠΑ τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας τύπου Tomahawk στην Ουκρανία, κάτι που διέρρευσε στον αμερικανικό Τύπο.

Οι New York Times ανέφεραν στις 29 Οκτωβρίου ότι, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Ουκρανία ζήτησε πυραύλους Tomahawk με βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, ως μέρος του μυστικού «πακέτου μη πυρηνικής αποτροπής» που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νίκης της.

tomahawk missile dvidsΠύραυλοι τύπου Tomahawk / U.S. Sixth Fleet / DVIDS

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον δεν ήταν πεπεισμένη ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τα όπλα και ήταν απρόθυμη να τα προμηθεύσει λόγω του περιορισμένου αριθμού τους.

«Ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ της Ουκρανίας και του Λευκού Οίκου. Πώς να εκλάβουμε αυτά τα μηνύματα;» είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Άρα αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των συμμάχων δεν υπάρχει εμπιστευτικότητα».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία ζήτησε τους πυραύλους υπό τον όρο ότι θα τους αναπτύξει μόνο εάν η Ρωσία αρνηθεί να τερματίσει τον πόλεμό της. «Τους είπα ότι αυτή είναι μια προληπτική μέθοδος και μου είπαν ότι είναι μια κλιμάκωση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσθετη βοήθεια από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν αποχωρήσει από την εξουσία τον Ιανουάριο. Υπάρχουν φόβοι ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να μειώσει την υποστήριξή της αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Επίσης, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει λάβει μόνο το 10% του πακέτου βοήθειας που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2024. «Αυτό δεν είναι αστείο. Το θέμα δεν είναι τα χρήματα, είναι η γραφειοκρατία και η επιμελητεία», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η Ρωσία κέρδισε στη Γεωργία, θα κάνει το ίδιο και στη Μολδαβία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να παραδεχθεί ότι η Ρωσία «κέρδισε» στη Γεωργία και οδεύει προς το να κάνει το ίδιο και στη Μολδαβία εκτός κι αν εγκαταλειφθεί η ρητορική της Δύσης κατά της παραβίασης των κόκκινων γραμμών της Μόσχας.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε, στη Γεωργία για σήμερα κέρδισε η Ρωσία. Πρώτον, πήραν μέρος της Γεωργίας, μετά άλλαξαν πολιτική, την κυβέρνηση. Και τώρα (η Γεωργία) έχει φιλορωσική κυβέρνηση», δήλωσε στα αγγλικά σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «οδεύει» προς το να κάνει το ίδιο στη Μολδαβία. «Και θα το κάνουν, εάν φυσικά η Δύση δεν σταματήσει τον διάλογο (κατά) της παραβίασης των κόκκινων γραμμών», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστυνομική εισβολή στο αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό κανάλι TELE1 στην Τουρκία - Συνελήφθη ο διευθυντής, κατηγορείται για «κατασκοπεία»
Ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του προφυλακισμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και υπέρ ξένων υπηρεσιών
Αστυνομική επιχείρηση σε τουρκικό κανάλι
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ