Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

«Ξήλωσε» όλη την κυβέρνηση της Γαλλίας ο Μακρόν για μια… “νέα αρχή”

«Ξήλωσε» όλη την κυβέρνηση της Γαλλίας ο Μακρόν για μια… “νέα αρχή”

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι θέλει μια “νέα αρχή” στα τελευταία δυο χρόνια της θητείας του στο Ελιζέ. Και πριν… πρόεδρος λαλήσει τρεις, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και όλη η κυβέρνηση!

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας υπέβαλε σήμερα (03.07.2020) την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Εμανουέλ Μακρόν. Και όπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία, η παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ και των υπουργών του έγινε δεκτή.

Η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι τον διορισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Click4more Γαλλία: Θρίαμβος των Οικολόγων Πράσινων στις δημοτικές εκλογές – Βαριά ήττα Μακρόν

Είναι μία αλλαγή που επιδίωξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία «νέα ομάδα» που θα ακολουθήσει έναν «νέο (πολιτικό) δρόμο» για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο Εντουάρ Φιλίπ ήταν πρωθυπουργός από το 2017, από την πρώτη μέρα της εκλογής Μακρόν δηλαδή. Ο Μακρόν μίλησε με τα θερμότερα λόγια, αλλά δεν κατάφερε να τον κρατήσει.

Την παραμονή του Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία της Γαλλίας ήθελε και το 57% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe Berger Levrault.

Το είχε… προαναγγείλει ο Μακρόν

Μιλώντας, χθες, σε εφημερίδας της περιφέρειας, ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει ότι η επόμενη φάση της προεδρίας του θα στελεχωθεί από μια νέα κυβερνητική ομάδα.

Αναφερόμενος στα τελευταία δυο χρόνια στην προεδρία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως μια από τις μεταρρυθμίσεις που θα ήθελε να προωθήσει είναι αυτή του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να χαράξει “ένα νέο δρόμο” με “μια νέα ομάδα”. Ίσως κανείς να μην περίμενε πως γι’ αυτό θα παραιτούνταν όλη η κυβέρνηση Φιλίπ, αλλά μια… ιδέα την είχε δώσει ο Γάλλος πρόεδρος. Ίσως και πιεζόμενος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών όπου υπέστη βαριά ήττα.

“Θα πρέπει να κάνω επιλογές για να ηγηθώ σε αυτό το νέο δρόμο. Είναι οι νέοι στόχοι της ανεξαρτησίας, της ανοικοδόμησης, της συμφιλίωσης και των νέων μεθόδων που θα εφαρμοστούν. Πίσω θα υπάρχει μια νέα ομάδα”, είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος.

Καλώντας τους Γάλλους να προετοιμαστούν για μια “πολύ σκληρή” οικονομική επάνοδο, ο Μακρόν διευκρίνισε ποιές θα είναι οι προτεραιότητες του δεύτερου μέρους της θητείας του που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022.

“Η ανάκαμψη της οικονομίας, η συνέχιση της επανίδρυσης της κοινωνικής μας ασφάλισης και του περιβάλλοντος, η αποκατάσταση μιας δίκαιης δημοκρατικής τάξης, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας “, θα είναι στον οδικό χάρτη της επόμενης κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις