Κόσμος

“Ξύπνησε ανάποδα” ο Ερντογάν: Τα’ βαλε με τις ΗΠΑ και για τα F35

Αν δεν μας δώσουν τα F35, ας μας δώσουν τα χρήματα. Εμείς ή θα πάρουμε από αλλού αεροπλάνα ή θα τα κατασκευάσουμε, είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με όλους και για όλα τα έβαλε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αρχικά χαρακτήρισε απαράδεκτο το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Αμέσως μετά -αφού έμαθε πως μια κομβικής σημασίας πόλη στη Συρία έπεσε στα χέρια του Άσαντ- επιτέθηκε στη Ρωσία ότι δεν τιμά την υπογραφή της, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας. Τώρα ξαναθύμωσε με τις ΗΠΑ γιατί “θυμήθηκε” τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F35.

Συγκεκριμένα ο  Ερντογάν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα δεν έχουν κάνει πολλά για να επιλύσουν μια αντιπαράθεση για την αγορά από την Τουρκία ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων και τον εφοδιασμό της με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ εντάθηκαν πέρυσι όταν η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις και να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής αμερικανικών μαχητικών F-35.

Η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν τις δυνατότητες των αεριωθούμενων F-35 της Lockheed Martin. Η Άγκυρα απορρίπτει το επιχείρημα αυτό και διατείνεται πως οι S-400 δεν πρόκειται να ενσωματωθούν στα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας.

click4more: ΗΠΑ σε Ερντογάν για S400: Ξεχάστε τα F35

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρονοτριβούν και παραβλέπουν την πρότασή της για σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για το θέμα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αν και ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν την εργασία για αυτήν.

«Προχωρήσαμε στους διορισμούς εκεί (στην Ουάσινγκτον), αλλά δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σοβαρές προσπάθειες για αυτό ακόμη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Το θέμα των S-400 έληξε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σ’ αυτή τη συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Σενεγάλη.

click4more: Ερντογάν: Δεν υποχωρούμε για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία

Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εργάζονται στο πλαίσιο του κοινού μηχανισμού για την αποτίμηση των S-400 και των F-35.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αναζητήσει αλλού μαχητικά. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε θα μας δώσουν τα χρήματα για αυτά είτε θα μας δώσουν τα μαχητικά», είπε ο Ερντογάν. «Αν δεν μας δώσουν πίσω τα χρήματα… μπορούμε επίσης να βρούμε και να τα αγοράσουμε από αλλού ή να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας».

Τον περασμένο μήνα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 738 δισεκ. ευρώ και κάλεσε τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να απαγορεύσει την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα λόγω της αγοράς των S-400.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 6
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ