Κόσμος

Κυκλώνας Ιντάι: Εικόνες βιβλικής καταστροφής – 1,5 εκατομμύριο οι πληγέντες! – video

Σκηνές ολικής καταστροφής άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιντάι. Σάρωσε τρεις αφρικανικές χώρες: το Μαλάουι, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε 200.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων στη Ζιμπάμπουε και τις πλημμύρες, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη ο ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κατοίκους περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη που σάρωσε ο κυκλώνας.

Οι συνθήκες στην περιοχή Σιμανιμάνι, στην ανατολική Ζιμπάμπουε, είναι “πολύ κακές”, πρόσθεσε.

“Περίπου το 90% της περιοχής έχει υποστεί σημαντικές ζημιές”, σημείωσε.

ZIMBABWE CYCLONE

Ο Ιντάι σάρωσε τη νύχτα της 15ης προς την 16η Μαρτίου τη Μοζαμβίκη, το ανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι.

Στη Μοζαμβίκη, τη χώρα που επλήγη περισσότερο από το πέρασμά του, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του οργανισμού, ο οποίος επικαλέστηκε κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, διευκρίνισε επίσης ότι 600.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες.

“Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σίγουρα”, σημείωσε επίσης ο Φερχούζελ στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι συνολικά 1,7 εκατομμύρια Μοζαμβικανοί θα χρειαστούν βοήθεια.

Click4more: Μοζαμβίκη: “Μπορεί να φτάσουν τους 1.000 οι νεκροί από τον κυκλώνα Ιντάι”

Κυκλώνας Ιντάι: Ολετήρας!

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Μοζαμβίκη, καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200 όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Κέλσο Κορέια.

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται άμεσα την αρωγή συνεργείων διάσωσης στις ζώνες που έχουν πλημμυρίσει στη Μοζαμβίκη, όπου ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σύμφωνα με τον ίδιο σε 217.

ZIMBABWE CYCLONE

“Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της Μοζαμβίκης”, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) δήλωσε ότι ομάδες του αμερικανικού στρατού μπορεί να μετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσης των κατοίκων που έχουν πληγεί στη χώρα αυτή.

ZIMBABWE CYCLONE

“Η Ομάδα Ανταπόκρισης για την παροχή Βοήθειας (DART) θα κινητοποιηθεί. Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος βρίσκεται στο Μαπούτο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ζητεί έγκριση για να κινητοποιήσει στρατιωτικές ομάδες για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης” στη Μοζαμβίκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της USAID σύμφωνα με τα πρακτικά ανθρωπιστικής συνάντησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τέλος, στο Μαλάουι, σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι επλήγησαν από τον κυκλώνα και περισσότεροι από 80.000 από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία – Ο ένας σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Πρόκειται για έναν άνδρα που γεννήθηκε στη Ρωσία και έχει λετονικό διαβατήριο, καθώς και έναν από τη Λευκορωσία με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος είναι ήδη γνωστός στις αρχές
07 August 2026, Saxony, Schkeuditz: Police officers are walking across a field on the grounds of Leipzig Airport. The investigation into the discovery of the explosive-laden drone is ongoing. Numerous police officers are on the scene near the northern runway, searching the area on foot. 10
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στο Νεπάλ - Πιθανό να βρεθούν ζωντανοί δεκάδες εγκλωβισμένοι εργάτες σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Τουλάχιστον 1.130 άνθρωποι είναι οι νεκροί από την καταστροφική πλημμύρα, και πάνω 4.500 οι αγνοούμενοι σε Νεπάλ και Θιβέτ - Ανησυχίες λόγω της κακοκαιρίας και των συνεχώς κατολισθήσεων
Nepal army soldiers work during a search and rescue operation outside a tunnel near the Hydropower Project sites, following deadly flash floods and mudslides, in Rasuwa district, Nepal, in this handout obtained by Reuters on September 1, 2026. Nepal Army/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.