Δευτέρα, 17 Ιουν.
25oC Αθήνα

Κυκλώνας Ιντάι: Στους 162 οι νεκροί σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε

Κυκλώνας Ιντάι: Στους 162 οι νεκροί σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι. Το 90% της Μπέιρα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Μοζαμβίκης, υπέστη ζημιές ή καταστράφηκε, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Ο τροπικός κυκλώνας Ιντάι που σάρωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, παρασύροντας στο πέρασμά του δρόμους, γέφυρες, νοσοκομεία, σχολεία και τουλάχιστον ένα φράγμα, προκάλεσε τον θάνατο 162 ανθρώπων και ζημιές ή την καταστροφή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, “του 90%” της Μπέιρα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Μοζαμβίκης.

Ο Ιντάι πέρασε από το κέντρο της Μοζαμβίκης την Πέμπτη το βράδυ, προτού συνεχίσει την καταστροφική του πορεία στη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση που έκανε το AFP στηριζόμενο στα στοιχεία επίσημων πηγών, 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μοζαμβίκη, οι 55 μόνον στην πόλη-λιμάνι Μπέιρα και 89 στη Ζιμπάμπουε, όπου τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 127 νεκρούς και στις δύο χώρες.

Στη Ζιμπάμπουε όπου οι 86 από τους 89 νεκρούς της έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονται σε μία μόνο περιοχή στο ανατολικό της τμήμα, “έχουμε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός πολέμου σε μεγάλη κλίμακα”, δήλωσε ο υπουργός που ασκεί προσωρινά καθήκοντα υπουργού Άμυνας Πέρανς Σίρι.

Την ίδια ώρα στη Μοζαμβίκη, η έκταση των ζημιών στην Μπέιρα, μια πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων “είναι τεράστια και τρομακτική”, αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Το 90% της Μπέιρα και των περιχώρων της υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν (…) Η κατάσταση είναι τρομερή (…) φαίνεται ότι το 90% της πόλης έχει καταστραφεί τελείως”, επισήμανε επίσης ο Τζέιμι Λεσιέρ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. “Τα μέσα επικοινωνίας διακόπηκαν τελείως και οι δρόμοι καταστράφηκαν”, πρόσθεσε από την Μπέιρα, στην οποία ζουν 530.000 άνθρωποι.

“Μας λένε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη εκτός της πόλης. Χθες, Κυριακή, ένα μεγάλο φράγμα υποχώρησε και αποκλείστηκε ο τελευταίος δρόμος ο οποίος προσέφερε πρόσβαση στην πόλη”, διευκρίνισε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προειδοποίησε εξάλλου ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί λόγω της έκτασης των ζημιών, ενώ στην περιοχή αναμένονται ακόμη ισχυρές βροχοπτώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις