Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κυκλώνας Ίρμα: Καταιγίδες “σφυροκοπούν” την Φλόριντα – Πάνω από 6 εκατ. εγκατέλειψαν τα σπίτια τους [pics, vid]

Κυκλώνας Ίρμα: Καταιγίδες “σφυροκοπούν” την Φλόριντα – Πάνω από 6 εκατ. εγκατέλειψαν τα σπίτια τους [pics, vid]

Τρέχουν να σωθούν οι κάτοικοι της Φλόριντα από τον φονικό Κυκλώνα “Ίρμα”! Μέχρι τώρα γύρω στα 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να γλυτώσουν από την “δίνη” του πανίσχυρου φαινομένου, που έως τώρα έχει κοστίσει την ζωή σε 25 άτομα!

Πανικός, φόβος, τρόμος! Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το συναίσθημα που επικρατεί στην Φλόριντα αυτές τις ώρες, με τον πανίσχυρο Κυκλώνα Ίρμα να είναι προ των πυλών! Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή του “υπερκαταιγίδες” στο Μαϊάμι και σε άλλες περιοχές της πολιτείας, με ισχυρούς ανέμους και πολύ νερό!

Χωρίς περιστροφές ο κυβερνήτης της πολιτείας νωρίτερα έκανε έκκληση στα εκατομμύρια κατοίκους του Μαϊάμι και των άλλων περιοχών που έχουν λάβει εντολή εκκένωσης των περιοχών τους, να το κάνουν άμεσα αλλιώς δεν θα επιβιώσουν! Συγκεκριμένα πάνω από 6 εκατομύρια έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

“Φύγετε ΤΩΡΑ αλλιώς δεν θα επιβιώσετε” είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Ρίο Σκοτ!

Εν τω μεταξύ η πρωτεύουσα της Κούβας Αβάνα, κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού, λόγω του κινδύνου να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, που σαρώνει ήδη το κεντρικό τμήμα της νήσου, αφού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική κι ενώ κατευθύνεται προς την Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε την κατάσταση συναγερμού στις επαρχίες Μαγιαμπέκ, Αβάνα και Αρτεμίσα» έκανε γνωστό η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Η κατάσταση συναγερμού είναι η υψηλότερη στην κλίμακα της κινητοποίησης των κουβανικών αρχών ενώπιον φυσικών καταστροφών.
Η πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διαμένουν 2 εκατομμύρια κάτοικοι, βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού και κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Εδώ στην πρωτεύουσα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους… και πλημμύρες στις παράκτιες ζώνες, όλη την ημέρα του Σαββάτου και επίσης για κάποιες ώρες την Κυριακή» δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο μετεωρολόγος Χοσέ Ρουμπιέρα.

«Κύματα ύψους πέντε έως επτά μέτρων αναμένεται να σχηματισθούν, θα μπορούσαν να ανέλθουν στα οκτώ μέτρα, μαζί με σφοδρές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές της πρωτεύουσας». Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο ήδη σε τμήματα του Μαλεκόν, της μεγάλης παραλιακής λεωφόρου της Αβάνας, έχουν σημειωθεί πλημμύρες.

Από χθες το βράδυ, την πόλη πλήττουν ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις.

Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των κατοίκων που ζουν στις περιοχές κοντά στην θάλασσα και πλησίον της Μαλεκόν.
«Μας εξήγησαν ότι διατρέχουμε κίνδυνο, προσπάθησα να μεταφέρω τα πράγματά μου σε υψηλότερο σημείο σε περίπτωση που το νερό πλημμυρίσει τα πάντα, προκειμένου να μην χαθούν» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νταϊσί Κρουζ, μια 68χρονη που εγκατέλειψε το σπίτι της για να βρει καταφύγιο σε συγγενείς.

Η Ίρμα είναι ο πρώτος κυκλώνας τέτοιας σφοδρότητας, το μάτι του οποίου αγγίζει απευθείας από το έδαφος της Κούβας από το 1932.
Μια κάτοικος αφηγήθηκε σήμερα το πρωί το τοπίο καταστροφής που άφησε πίσω της: δέντρα ξεριζωμένα και στύλοι ηλεκτροδότησης ξηλωμένοι, στέγες κατεστραμμένες.

«Παντού εδώ όλα είναι τρομακτικά» είπε η 42χρονη νοσοκόμος Γκιζέλα Φερνάντες, που ζει στην Τσαπάρα, ένα χωριό της επαρχίας Λας Τούνας.

Ο κυκλώνας Αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 25 νεκρούς στο πέρασμά του από την Καραϊβική, ο καταστροφικός κυκλώνας έπληξε την Κούβα στις 06:00 (ώρα Ελλάδος) και κατευθύνεται προς την Φλόριντα. Τα ξημερώματα το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

6 νεκροί στις Παρθένες Νήσους

Οι Βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 6 από τους νεκρούς είναι ς στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη και πως οι κάτοικοι προετοιμάζονται για την άφιξη ενός νέου κυκλώνα, του Χοσέ.

«Υπάρχουν 5 επιβεβαιωμένοι θάνατοι» στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, επισήμανε σε ένα μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο η τοπική κυβέρνηση, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να προετοιμαστούν για την άφιξη του κυκλώνα Χοσέ.

«Οι πολίτες πρέπει να σπεύσουν σε καταφύγια το αργότερο έως το απόγευμα, καθώς αναμένουμε την άφιξη του κυκλώνα Χοσέ, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει καιρικές συνθήκες επιπέδου τροπικής καταιγίδας» προειδοποιεί σε ένα δελτίο τύπου η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών των Νήσων.

Στο δελτίο τύπου σημειώνεται επίσης ότι έχουν προκύψει προβλήματα ασφαλείας «που σχετίζονται με λεηλασίες» και τονίζεται ότι από τις 18.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ένας άνθρωπος έχασε επίσης την ζωή τους στο αρχιπέλαγος Ανγκουίλα, ένας «ηλικιωμένος άνδρας» που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σέρι Μπρουκς, αξιωματικός της αστυνομίας.

Αναφερόμενη στον κυκλώνα που σάρωσε το αρχιπέλαγος, η αξιωματικός τόνισε ότι πρόκειται για τον «χειρότερο» κυκλώνα που έχει η ίδια βιώσει.
«Προσπαθούμε να απομακρύνουμε το μεγαλύτερο μέρος των συντριμμιών» που άφησε πίσω του ο κυκλώνας, «δεδομένου ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Χοσέ σε λίγες ώρες» συμπλήρωσε η ίδια.

Παράλληλα φαίνεται να έχει… σκαμπανεβάσματα, καθώς αποδυναμώθηκε σε κατηγορίας 3 κυκλώνα όμως αναμένεται να ενισχυθεί εκ νέου καθώς θα προσεγγίζει τη Φλόριντα, έγινε σήμερα γνωστό από το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων (NHC).

Η Ίρμα, που πλήττει σήμερα τις βόρειες ακτές της Κούβας, «είναι ένας κυκλώνας κατηγορίας 3» όμως «αναμένεται εκ νέου να ενισχυθεί καθώς θα κατευθύνεται προς τη νότια Φλόριντα και τα Κις», επισημαίνει το NHC στο δελτίο που εξέδωσε στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Αδειάζουν σουπερ-μάρκετ, βενζινάδικα και ότι βρουν!

Οι κάτοικοι τις τελευταίες ώρες έτρεχαν πανικόβλητοι στα καταστήματα για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Μάλιστα, οι Αρχές εκκένωσαν και παράκτιες περιοχές προκειμένου να μην θρηνήσουν οι ΗΠΑ θύματα.


   

Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (Στο Μαϊάμι Μπιτς, το παραλιακό θέρετρο που συνήθως είναι γεμάτο με τουρίστες, επικρατούσε ερημιά και πολλά καταστήματα είχαν ήδη κλείσει. Η Ίρμα ενδέχεται να πλήξει την περιοχή αυτή με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. “Ελπίζω ότι θα έρθει από τα νότια και θα μείνει εκεί, σε διαφορετική περίπτωση τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα”, είπε ο 67χρονος ιδιοκτήτης ενός κλαμπ.της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) “το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό”.

 

Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του!

Ο Ντόναλντ Τραμπ από τη μεριά του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές, τις οποίες αναμένεται να πλήξει ο ισχυρός κυκλώνας Ίρμα, ώστε να απομακρυνθούν προς ασφαλείς τοποθεσίες.

«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» ήταν το tweet που ανήρτησε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός ηγέτης.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο ίδιος. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μονάχα τρεις κυκλώνες κατηγορίας 5 έχουν πλήξει τις ΗΠΑ από το 1851, ανάμεσά τους ο Άντριου που σάρωσε το νότιο τμήμα της Φλόριντας το 1992.

«Ο Άντριου ήταν ένας κυκλώνας κατηγορίας 5, με πολύ πολύ μικρό αντίκτυπο σε σύγκριση με όσα αναμένουμε από τον Ίρμα» τόνισε.
«Το ζήτημα δεν είναι εάν η Φλόριντα θα πληγεί, αλλά η σοβαρότητα που αυτό θα γίνει»

Διπλή απειλή – Έρχεται και ο Χοσέ

Ο κυκλώνας Χοσέ, ο οποίος βρίσκεται στον Ατλαντικό και απέχει 700 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες, ενισχύθηκε κι άλλο σήμερα, φτάνοντας στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 240 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ο Χοσέ κινείται με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα προς τα δυτικά-βορειοδυτικά. Φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία της Ίρμα, του τεράστιου κυκλώνα που έπληξε πολλά νησιά της Καραϊβικής τις τελευταίες ημέρες και τώρα απειλεί την Κούβα, τις Μπαχάμες και τη Φλόριντα.

«Δεν έχουμε ξαναζήσει τίποτα σαν την Ίρμα»

Αίσθηση προκαλεί η δραματική προειδοποίηση του Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) των ΗΠΑ.

Ο κυκλώνας Ίρμα, είπε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, πρόκειται να είναι καταστροφικός για τις ΗΠΑ.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πολιτεία να μείνει για μέρες «αν όχι για περισσότερο» χωρίς ρεύμα και πως 100.000 άνθρωποι ίσως χρειαστούν καταφύγιο.

«Δεν γνωρίζω κανέναν στη Φλόριντα που να είναι έμπειρος», προφανώς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

«Ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να αποτελεί μια απειλή που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις ΗΠΑ είτε στη Φλόριντα είτε σε κάποιες από τις νοτιοανατολικές Πολιτείες», τόνισε ο Μπροκ Λονγκ.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Η Ίρμα προκάλεσε καταστροφές σε μια σειρά μικρών νησιών στη βορειοανατολική Καραϊβική.

Ανάμεσά τους η Μπαρμπούντα, ο Άγιος Μαρτίνος, οι Βρετανικές και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Δέντρα ξεριζώθηκαν, κτίρια και νοσοκομεία ισοπεδώθηκαν.

Τα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος ζουν με τον φόβο των λεηλασιών. Ήδη, στην ολλανδική πλευρά του πρώτου, έχουν φτάσει Ολλανδοί στρατιώτες.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς και να αποκαταστήσουμε την τάξη» επειδή μετά το πέρασμα του κυκλώνα «σημειώθηκε αριθμός λεηλασιών», δήλωσε ο Ζεράρ Κολόμπ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για ένα «σοβαρό πρόβλημα».

Η Γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως λεηλασίες έγιναν μπροστά στα μάτια της στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής που έκανε την Πέμπτη στον Άγιο Μαρτίνο.

Στην ολλανδική πλευρά του νησιού, αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Algemeen Dagblad, είπε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν «άνθρωποι οπλισμένοι με περίστροφα και ματσέτες».

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος», πρόσθεσε.

Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ επιβεβαίωσε πως έγιναν λεηλασίες και υπογράμμισε πως στρατιώτες βρίσκονται πλέον επιτόπου για να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια επιστροφή στην ομαλότητα.

Στον Άγιο Βαρθολομαίο έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση. Το αεροδρόμιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ίρμα

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις