Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κυκλώνας Ίρμα: “Σαρώνει” τον Άγιο Δομίνικο – Στους 10 οι νεκροί – “Πανικός” στις ΗΠΑ [pics, vid]

Κυκλώνας Ίρμα: “Σαρώνει” τον Άγιο Δομίνικο – Στους 10 οι νεκροί – “Πανικός” στις ΗΠΑ [pics, vid]

Όλο και ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό κυκλώνα που τις τελευταίες ώρες πλήττει την Καραϊβική. Ο κυκλώνας αυτή τη στιγμή κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Τις τελευταίες ώρες είχε προηγηθεί μια σύγχυση καθώς πληροφορίες έκαναν λόγο για 14 νεκρούς, ωστόσο οι Γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί στον Άγιο Μαρτίνο είναι 4 και όχι 8.

Οι αρχές στη Δομινικανή Δημοκρατία διέταξαν την εκκένωση πόλεων κατά μήκος των βόρειων ακτών του Ατλαντικού, καθώς η πρωτοφανής σε ένταση και μέγεθος καταιγίδα κινείται προς το λιμάνι Πουέρτο Πλάτα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. “Υπάρχει πολύς αέρας και βροχή. Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί” είπε ο αντεισαγγελέας Χουάν Κάρλος Κάστρο Ερνάντες.

Η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιη. Είναι όμως πιθανό να εξασθενήσει και να υποβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 4 μέχρι να φτάσει στη Φλόριντα, όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Είναι πραγματικά τρομακτικός, ο πιο ισχυρός τα τελευταία 25 χρόνια

Ωστόσο πανικό έχει σπείρει και στις ΗΠΑ αφού αναμένεται να προσεγγίσει και τις ακτές της Φλόριντα. Αυτό επιβεβαίωσε ο Μπροκ Λονγκ, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema), ο οποίος τόνισε ότι το τυφώνας αυτός θα είναι “πραγματικά καταστροφικός”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, μέσω του Twitter κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και “να παραμείνουν ασφαλείς”, τονίζοντας ότι “έχουμε επί τόπου ομάδες ταλαντούχων και θαρραλέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από κυκλώνα κατηγορίας “5”, όπως είναι η Ίρμα, μόλις τρεις φορές από το 1851, είπε ο Λονγκ. Μόλις λίγες μέρες πριν ο τυφώνας Χάρβεϊ είχε κάνει το καταστροφικό του πέρασμα, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα βιώσουν το φαινόμενο δεν έχουν καμία παρόμοια εμπειρία από τόσο καταστροφικές καταιγίδες.

Επέμεινε ιδιαίτερα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης που έχουν εκδώσει ή πρόκειται να εκδώσουν οι αρχές της Φλόριντας.

“Πέραν της Φλόριντας όμως, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να φροντίσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι κάτοικοι σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ιδίως στις Πολιτείες Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα”, υπογράμμισε.

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος που απειλεί τη Φλόριντα μετά τον Άντριου, το 1992, που ήταν επίσης κατηγορίας 5. Μολονότι η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει ακόμη ακαθόριστη, αναμένεται ότι θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.

Σπάει κάθε ρεκόρ

Παράλληλα η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France) ανακοίνωσε πως είναι ο κυκλώνας αυτής της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλον τον κόσμο.

Συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, διέλυσε το ρεκόρ του “σούπερ-τυφώνα” Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από ανέμους ίδιας ταχύτητας, αλλά μόνο για 24 ώρες. Παρά τη μικρότερη διάρκειά του, άφησε πίσω του 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

https://www.youtube.com/watch?v=kJ-sMz-ssMA

“Τέτοια ένταση με τόση διάρκεια δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ στον κόσμο” από την εποχή που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, πριν από 50 χρόνια, είπε η μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ίρμα συνεχίζει την πορεία της και αναμένεται να περάσει στα ανοιχτά της Αϊτής και κατόπιν να κινηθεί προς τα νησιά Τερκς και Κέικος και τις νότιες Μπαχάμες.

Βοήθεια 13 εκατ. ευρώ από την Βρετανία

Από την μεριά της, η Βρετανία αποδέσμευσε ποσό 12 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 13 εκατ. ευρώ) και στέλνει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να βοηθήσει τα νησιά που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα στην Καραϊβική.

“Ανησυχούμε γενικότερα και ιδίως για τα υπερπόντια εδάφη μας” είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν, μιλώντας στο κοινοβούλιο. “Αποδεσμεύουμε άμεσα 12 εκατομμύρια λίρες, που θα είναι διαθέσιμες μέσω του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης, για την ανοικοδόμηση σε περίπτωση καταστροφής”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο βρίσκεται “σε κατάσταση εγρήγορσης” και κάνει “ό,τι είναι δυνατόν” για να παράσχει βοήθεια στα θύματα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Ντάνκαν, έχουν αναφερθεί εννέα νεκροί.

https://www.youtube.com/watch?v=Pjky_XTE0PQ

Το πολεμικό πλοίο RFA Mounts Bay, που βρίσκεται στη ζώνη της Καραϊβικής, αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στα βρετανικά νησιά που έχουν πληγεί. Επίσης, αεροσκάφη είναι έτοιμα να απογειωθούν ανά πάσα στιγμή για να μεταφέρουν βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Στην Ανγκουίλα, ένα νησί με πληθυσμό 13.500 ανθρώπους, αναφέρονται πολύ σοβαρές ζημιές, ακόμη και “κρίσιμης σημασίας σε ορισμένα σημεία”. Το λιμάνι και το αεροδρόμιο παραμένουν κλειστά. Από τη μανία της Ίρμας δεν γλίτωσαν ούτε οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί “σοβαρές” ζημιές.

“Θα προχωρήσουμε κατεπειγόντως στην εκτίμηση των αναγκών των κοινοτήτων για να δούμε τι μπορεί να γίνει όσον αφορά την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια” ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Καραϊβική. “Συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, μαζί και με τους Ολλανδούς (σ.σ. το νησί ‘Αγιος Μαρτίνος ανήκει εξ ημισείας στη Γαλλία και την Ολλανδία) για να εκτιμήσουν τις ζημιές και να συντονίσουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας”, είπε ένας εκπρόσωπός της.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε γνωστό ότι το ιδιωτικό νησί του, το Νέκερ, στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, έχουν υποστεί “σημαντικές ζημιές”. Διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, που αποφάσισαν να μείνουν στο νησί και να περιμένουν κλεισμένοι σε ένα κελάρι κάτω από το σπίτι να περάσει η Ίρμα, είναι όλοι σώοι και ασφαλείς.

Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός

Ο κυκλώνας Ίρμα χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο καταστροφικούς που έχουν πλήξει ποτέ την περιοχή του Ατλαντικού. Και φαίνεται πως φροντίζει να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό αυτό με το πέρασμά του από την Καραϊβική.

10 νεκροί, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι δυο ετών είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Τα οκτώ θύματα είναι στη γαλλική πλευρά του Αγίου Μαρτίου και το κοριτσάκι στο γειτονικό νησί, Μπαρμπούντα.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 21 τραυματίες. Και χιλιάδες άστεγοι, άνθρωποι που είχαν τα σπίτια τους να ισοπεδώνονται.

Το πέρασμα του κυκλώνα δημιουργεί μια κόλαση επί της Γης. Παντού καταστροφή. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές. Και σοκαριστικές για το μέγεθος της καταστροφής.

Στον Άγιο Μαρτίνο

Αεροφωτογραφίες που έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας αποτυπώνουν την καταστροφή στην πόλη Φίλισμπεργκ, στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου.

Δείχνουν ζημιές σε σπίτια, ξενοδοχεία και σκάφη.

Ίρμα

Το γαλλικό τμήμα του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου έχει «καταστραφεί κατά το 95%» από τον κυκλώνα Ίρμα.

Ο κυκλώνας προκάλεσε «τεράστιες ζημιές» και στο ολλανδικό τμήμα του νησιού. Κατέστρεψε το αεροδρόμιο και άφησε το νησί αποκομμένο από τον κόσμο, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να φθάσει κανείς στο νησί λόγω των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί στο αεροδρόμιο και το λιμάνι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Τουλάχιστον 4 σκοτώθηκαν εκεί και 23 τραυματίστηκαν

Στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ένα κοριτσάκι δυο ετών έχασε τη ζωή του.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή ξανά, μιλάμε για όλη τη χώρα. Η Μπαρμπούντα έχει σημαντικές καταστροφές» δήλωσε ο Μάικλ Τζόζεφ, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα.

Irma

Ισοπεδωμένες Αντίγκουα καιΜπαρμπούντα

Στο ίδιο κύμα και ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα, Γκαστόν Μπράουν. Στο νησί επικρατεί «πλήρης καταστροφή» είπε.

Τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.

Όπως δήλωσε στο BBC, περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι.

Εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, πολλά απ’ αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

Irma

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», είπε ο Μπράουν στο Radio Four του BBC.

«Περίπου το 50% από τους κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Στη Γουαδελούπη η Ζιραρντέν

Η Γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν έφθασε στο γαλλικό νησί της Γουαδελούπης. Από αυτό εξαρτάται διοικητικά ο Άγιος Μαρτίνος.

Τη Ζιραρντέν συνοδεύει απόσπασμα διασωστών της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας υπό τον συνταγματάρχη Βενσάν Μπουασάρ.

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει επαναλειτουργήσει ένα τμήμα του αεροδρομίου του Αγίου Μαρτίνου, πράγμα που θα επιτρέψει την προσεχή άφιξη ενός στρατιωτικού αναγνωριστικού αεροπλάνου.

Αερογέφυρα, που πρόκειται να στηθεί από σήμερα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, «θα επιτρέψει να σταλούν αυτά τα οποία έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να μεταφερθούν εδώ οι τραυματίες», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης, αλλά και πόσιμου νερού και υλικού αρωγής.

Ερωτηθείς από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ προειδοποίησε πως «οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν εντός της ημέρας».

Οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές  επειδή η επικοινωνία με τα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου είναι δύσκολη.

Πανικός και εκκένωση στη Φλόριντα

Εντυπωσιακές και χαρακτηριστικές της κατάστασης και οι φωτογραφίες που έρχονται από τη Φλόριντα.

Η πολιτεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης και πολλοί κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης στον διαπολιτειακό 75, όταν σημειώθηκε ένα τροχαίο κατά τη διάρκεια της μαζικής εκκένωσης της περιοχής.

Και φυσικά, στα καταστήματα πολλών πόλεων της Φλόριντα, τα ράφια όπου υπήρχαν εμφιαλωμένα νερά, πια είναι άδεια!

Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων (NHC) ανακοίνωσε ότι ο Ίρμα είναι πιθανό να εξασθενήσει σε καταιγίδα κατηγορίας 4, όταν φθάσει στη Φλόριντα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κατηγορία 5 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους που πνέουν με 285 χλμ/ώρα, πρόσθεσε το NHC.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις