Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κυκλώνας Ίρμα: Σαρώνει ζωές! Πλήρης καταστροφή σε νησιά της Καραϊβικής – Εικόνες που κόβουν την ανάσα [pics, vids]

Ίρμα

– Καταστροφικό το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από την Καραϊβική
– Τουλάχιστον εννέα νεκροί και χιλιάδες άστεγοι ο τελευταίος απολογισμός
– Ανάμεσα στους νεκρούς κι ένα κοριτσάκι δυο ετών
– Το νησί του Αγίου Μαρτίνου έχει καταστραφεί σε ποσοστό 95%
– Συγκλονιστικές εικόνες από τα νησιά που ισοπεδώθηκαν από την Ίρμα
– Αναμένεται να “υποβαθμιστεί” στην κατηγορία 4 της σχετικής κλίμακας όταν φτάσει στη Φλόριντα

Ο κυκλώνας Ίρμα χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο καταστροφικούς που έχουν πλήξει ποτέ την περιοχή του Ατλαντικού. Και φαίνεται πως φροντίζει να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό αυτό με το πέρασμά του από την Καραϊβική.

Εννέα νεκροί, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι δυο ετών είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Τα οκτώ θύματα είναι στη γαλλική πλευρά του Αγίου Μαρτίου και το κοριτσάκι στο γειτονικό νησί, Μπαρμπούντα.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 21 τραυματίες. Και χιλιάδες άστεγοι, άνθρωποι που είχαν τα σπίτια τους να ισοπεδώνονται.

Το πέρασμα του κυκλώνα δημιουργεί μια κόλαση επί της Γης. Παντού καταστροφή. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές. Και σοκαριστικές για το μέγεθος της καταστροφής.

Στον Άγιο Μαρτίνο

Αεροφωτογραφίες που έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας αποτυπώνουν την καταστροφή στην πόλη Φίλισμπεργκ, στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου.

Δείχνουν ζημιές σε σπίτια, ξενοδοχεία και σκάφη.

Ίρμα

Το γαλλικό τμήμα του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου έχει «καταστραφεί κατά το 95%» από τον κυκλώνα Ίρμα.

Ο κυκλώνας προκάλεσε «τεράστιες ζημιές» και στο ολλανδικό τμήμα του νησιού. Κατέστρεψε το αεροδρόμιο και άφησε το νησί αποκομμένο από τον κόσμο, είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να φθάσει κανείς στο νησί λόγω των τεράστιων ζημιών που έχουν προκληθεί στο αεροδρόμιο και το λιμάνι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Νέος απολογισμός από την Ίρμα

Ο νεότερος, αλλά προσωρινός απολογισμός, είναι 8 νεκροί και 21 τραυματίες στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου. Αυτό ανακοίνωσαν Γάλλοι διασώστες χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ένα κοριτσάκι δυο ετών έχασε τη ζωή του.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή ξανά, μιλάμε για όλη τη χώρα. Η Μπαρμπούντα έχει σημαντικές καταστροφές» δήλωσε ο Μάικλ Τζόζεφ, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα.

Irma

Ισοπεδωμένες Αντίγκουα καιΜπαρμπούντα

Στο ίδιο κύμα και ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα, Γκαστόν Μπράουν. Στο νησί επικρατεί «πλήρης καταστροφή» είπε.

Τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.

Όπως δήλωσε στο BBC, περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι.

Εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, πολλά απ’ αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

Irma

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», είπε ο Μπράουν στο Radio Four του BBC.

«Περίπου το 50% από τους κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Στη Γουαδελούπη η Ζιραρντέν

Η Γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν έφθασε στο γαλλικό νησί της Γουαδελούπης. Από αυτό εξαρτάται διοικητικά ο Άγιος Μαρτίνος.

Τη Ζιραρντέν συνοδεύει απόσπασμα διασωστών της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας υπό τον συνταγματάρχη Βενσάν Μπουασάρ.

Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει επαναλειτουργήσει ένα τμήμα του αεροδρομίου του Αγίου Μαρτίνου, πράγμα που θα επιτρέψει την προσεχή άφιξη ενός στρατιωτικού αναγνωριστικού αεροπλάνου.

Αερογέφυρα, που πρόκειται να στηθεί από σήμερα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, «θα επιτρέψει να σταλούν αυτά τα οποία έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να μεταφερθούν εδώ οι τραυματίες», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης, αλλά και πόσιμου νερού και υλικού αρωγής.

Ερωτηθείς από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ προειδοποίησε πως «οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν εντός της ημέρας».

Οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές  επειδή η επικοινωνία με τα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου είναι δύσκολη.

Πανικός και εκκένωση στη Φλόριντα

Εντυπωσιακές και χαρακτηριστικές της κατάστασης και οι φωτογραφίες που έρχονται από τη Φλόριντα.

Η πολιτεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης και πολλοί κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης στον διαπολιτειακό 75, όταν σημειώθηκε ένα τροχαίο κατά τη διάρκεια της μαζικής εκκένωσης της περιοχής.

Και φυσικά, στα καταστήματα πολλών πόλεων της Φλόριντα, τα ράφια όπου υπήρχαν εμφιαλωμένα νερά, πια είναι άδεια!

Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων (NHC) ανακοίνωσε ότι ο Ίρμα είναι πιθανό να εξασθενήσει σε καταιγίδα κατηγορίας 4, όταν φθάσει στη Φλόριντα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κατηγορία 5 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους που πνέουν με 285 χλμ/ώρα, πρόσθεσε το NHC.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις