Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Κύμα χρεοκοπιών» απειλεί τους ιδιώτες παιδιάτρους στη Γερμανία λόγω της πανδημίας

«Κύμα χρεοκοπιών» απειλεί τους ιδιώτες παιδιάτρους στη Γερμανία λόγω της πανδημίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Με «κύμα χρεοκοπιών» απειλείται ο κλάδος των ιδιωτών παιδιάτρων στην Γερμανία, λόγω του συνεχιζόμενου lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες προληπτικές εξετάσεις παιδιών ακυρώνονται.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που έγινε από την Επαγγελματική Ένωση Παιδιάτρων (BVKJ) και δημοσιεύεται από το περιοδικό Der Spiegel, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ιδιωτών παιδιάτρων κάνουν λόγο για «υπαρξιακό κίνδυνο» των ιατρείων τους, ενώ το 52% σχεδιάζει μείωση του προσωπικού και το 84% περιορισμό των ωρών λειτουργίας.

Σύμφωνα με την BVKJ, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, τα παιδιά υποφέρουν πολύ πιο σπάνια από οξείες μολυσματικές ασθένειες, αλλά ακόμη και από καταρροή ή βήχα. Επιπλέον, πολλές οικογένειες, από ανησυχία για την έκθεσή τους στον κορονοϊό, απέχουν από τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των προληπτικών εξετάσεων μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 κατά 14,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ ο αριθμός των εμβολιασμών κατά 26,2%.

Η κατάσταση οδηγεί, όπως είναι αναμενόμενο, σε σημαντικό περιορισμό εισοδήματος για τους παιδιάτρους, αλλά και, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, σε προβλήματα για τα παιδιά, τα οποία επηρεάζονται ούτως ή άλλως ιδιαίτερα από την πανδημία.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο Πρόεδρος της BVKJ Τόμας Φίσμπακ ζητά τη βοήθεια της κυβέρνησης και κάνει λόγο για νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι, όπως υστέρηση ανάπτυξης κυρίως σε ό,τι αφορά τον λόγο, παχυσαρκία και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις