Παρασκευή, 12 Απρ.
24oC Αθήνα

Κυπριακό – Ακιντζί: “Και με συμφωνία ο στρατός θα μείνει”

Κυπριακό – Ακιντζί: “Και με συμφωνία ο στρατός θα μείνει”

Με την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως τάσσεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ακιντζί μίλησε για το Κυπριακό και ξεκαθάρισε πως ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το νησί.

Συγκεκριμένα ο Ακιντζί είπε σε συνέντευξη του στην Τζουμχουριέτ: «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά σίγουρα πρέπει να παρατήσει την ρητορική “μηδέν στρατός και εγγυήσεις”. Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και η τότε συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε σημείο στίξης, ακόμη και 57 χρόνια μετά.

Μετά την επιχείρηση του 1974, για πολλά χρόνια λεγόταν ότι υπάρχουν 40.000 στρατιώτες, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί. Αν υπάρξει συμφωνία ούτε εμείς αλλά ούτε και η Τουρκία στοχεύουμε να παραμείνει τέτοιος αριθμός στρατού. Στη συμφωνία του 1960 ήταν 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες. Ο αριθμός μπορεί να αλλάξει με συμβιβασμό, να είναι και πιο πάνω. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις πρέπει να καταλάβουν οι συνομιλητές μας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ασφάλεια τους πουθενά εκτός από την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο εδαφικό είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία και προσέθεσε ότι «δεν ευσταθούν οι φήμες ότι ξεπουλιέται η Κύπρος και ότι μειώνεται το ποσοστό εδαφών των Τουρκοκυπρίων στο 25%. Ακόμη και στις προτάσεις των Ελληνοκυπρίων δεν είναι κάτω από 28,2%».

Απαντώντας σε ερώτηση για εναλλακτικά σχέδια αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης στην Τουρκία: «Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε