Κόσμος

Κυπριακό – Γκουτέρες: “Θέλουμε βιώσιμη λύση, όχι μπαλώματα”

«Είμαστε πολύ κοντά σε μία ρύθμιση για τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής Κύπρου», δήλωσε στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχοντας στο πλάι του τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Χαρακτήρισε ακόμη εποικοδομητικές τις ως τώρα συνομιλίες, με την επισήμανση ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν μια μόνιμη, και όχι μια βιαστική λύση. Αναλυτικά, ο κ. Γκουτέρες εξήρε τους δύο ηγέτες για το θάρρος που επέδειξαν στον 20μηνο διάλογο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε η Κύπρος να είναι και πάλι ενωμένη. Χάρη στις προσπάθειες των δύο ηγετών είναι εφικτό να ξεκινήσει σήμερα στη Γενεύη η ιστορική διάσκεψη για την Κύπρο, όπου για πρώτη φορά κάθισαν στο τραπέζι όχι μόνο οι δύο κοινότητες, αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Θέλουμε βιώσιμη λύση

Η πρωινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική, υποστήριξε, καθώς αναγνωρίστηκε η πολυπλοκότητα των ζητημάτων στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της ε/κ και της τ/κ πλευράς σε θέματα ασφαλείας, επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναγνώρισε δε, ότι υπάρχει ασφαλώς ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί. Άλλωστε, όπως ανέφερε, θαύματα και άμεση λύση κανείς δεν περιμένει, αντιθέτως επιζητείται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε πως θα αξιοποιηθεί όσος χρόνος είναι απαραίτητος για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να υποστηρίζει τις δύο πλευρές, ώστε να είναι σε θέση να φτάσουν σε συμφωνία, συμπλήρωσε, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια, πως «η λύση θα είναι ένα σύμβολο ελπίδας γι’ όλο τον κόσμο».

Στόχος είναι, όπως είπε αμέσως μετά, η εξεύρεση λύσης σε σειρά ζητημάτων, με την επισήμανση «είμαστε πολύ κοντά σε μία ρύθμιση για τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής Κύπρου».

Ο Αντ. Γκουτέρες έκανε επίσης αναφορά στα δημοψηφίσματα, αναφορά που προκάλεσε το θετικό νεύμα του Κύπριου Προέδρου: η συμφωνία δεν θα είναι συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί από το λαό μέσα από δημοψηφίσματα. Με άλλα λόγια, είτε θα υπάρξει καθαρή λύση, η οποία θα υποστηρίζεται από τις δύο πλευρές και τους πολίτες, είτε θα υπάρξει αποτυχία, σημείωσε.

Στο ερώτημα αν αναμένονται οι ηγέτες των τριών εγγυήτριων δυνάμεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί και με τη συμμετοχή ηγετών, εφόσον αυτή απαιτείται.

Τέλος, ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι στην αρχή τους, εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή κατάληξη, αφού αυτό είναι κάτι που αξίζει ο λαός της Κύπρου και χρειάζεται όλος ο κόσμος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές εναντιώνονται στο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: «Όχι άλλες παραχωρήσεις στον Πούτιν»
«Η Ουκρανία δεν πρέπει να αναγκασθεί να παραχωρήσει τα εδάφη της σε έναν από τους πλέον απροκάλυπτους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο, τον Βλαντίμιρ Πούτιν»
Κογκρέσο
Ο Τραμπ αλλάζει στάση για το σχέδιο των 28 σημείων για την Ουκρανία: «Δεν είναι η τελική μου πρόταση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως περιμένει απάντηση από το Κίεβο το αργότερο έως την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, ενώ θέλει να έχει υπογραφεί μνημόνιο ειρήνης μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ντόναλντ Τραμπ
15