Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κυπριακό: Πολύωρες συζητήσεις, εντάσεις και… καμία συμφωνία! Νέες διαπραγματεύσεις στις 18 Ιανουαρίου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ολοκληρώθηκαν σε δύο φάσεις μετά από διακοπές και χωρίς να προκύψει συμφωνία
– Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών η συνέχεια των συζητήσεων για το Κυπριακό
– Αισιοδοξία από Γκουτέρες – Ολόκληρη η επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ
– Αναλυτικά τί λένε οι δύο πλευρές – Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη και τα “καρφιά” Τσαβούσογλου για την Ελλάδα
– Για “ομολογία ναυαγίου, ώστε να αποφευχθεί το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό” κάνει λόγο διπλωματική πηγή!
– Όλο το παρασκήνιο και όλα όσα έγιναν από το πρωί της Πέμπτης στις κρισιμότατες συνομιλίες

Όταν κάποιος θέλει να “κατηγορήσει” κάποιον άλλον πως καθυστερεί να ολοκληρώσει το… οτιδήποτε, του λέει συνήθως: “Το Κυπριακό θα λύσεις;“, υπονοώντας πως μια τέτοια διαδικασία είναι δύσκολη. Και δυστυχώς αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες, με τις συζητήσεις στη Γενεύη να αποβαίνουν “άκαρπες” και το ζήτημα να παραμένει άλυτο και να συνεχίζει να μοιάζει με “ανοιχτή πληγή” για την Κύπρο.

Ραντεβού στις 18 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και (σε πρώτη φάση) οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία) έκατσαν στο ίδιο τραπέζι υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, για τη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Παρούσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την αποχώρησή του από τις συζητήσεις / Φωτογραφία από Twitter: @mignatiou

Οι συζητήσεις έγιναν σε δύο φάσεις, με την δεύτερη να ολοκληρώνεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κι αφού προηγήθηκαν εντάσεις, διακοπές και τελικά το συμπέρασμα πως δεν βρέθηκε λύση.

Το τυπικό τέλος της συνεδρίασης δόθηκε με την έκδοση ανακοίνωσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συζητήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, υπογράμμισαν σήμερα την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο». 

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών. Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

– Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

– Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Αισιοδοξία Γκουτέρες

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Φωτογραφία: Reuters

Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό χθες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων – των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας – δήλωσε.

Τί λέει η Κύπρος

Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της Διάσκεψης, ο Ν. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».

Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε).

Δείτε και τα “ενημερωτικά” tweets της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

 

Τί λέει ο Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, η Καθημερινή Κύπρου μεταδίδει αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε ερώτηση αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις απάντησε: «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα επέλυσε η Ε.Ε.; Πως να εμπιστευτούμε μια Ε.Ε. με διπροσωπία. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Έχουμε ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (σ.σ. εννοεί Ε.Ε., Νατο κ.ο.κ.)».

Τσαβούσογλου: “Η ε/κ πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο εκφράζουν άποψη για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια”

Το ίδιο μέσο αναφέρει πως ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε μετά το πέρας των συζητήσεων πως η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια της διάσκεψης. Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Η Ε.Ε. έλαβε μέρος ως παρατηρητής. Εκφράσαμε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για λύση. Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μια λύση που θα εξασφαλίζει αυτά με βάση την λογική win-win. Από τώρα και στο εξής θα γίνουν συνατνήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Γνωρίζουμε τις διαφορές. Τουρκία και ΤΔΒΚ ταυτίζονται. Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον Τουρκοκυπριακό λαό.
Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις και των δυο πλευρών.

Για εμάς το βασικό κριτήριο είναι αυτά που ζητά ο τ/κ λαός από Τουρκία. Σε κάθε πρωτεύουσα θα πρετοιμαστούν προτάσεις. Μετά θα συναντηθούν οι βοηθοί μας, στην συνέχεια θα συναντηθούμε ως ΥΠΕΞ και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα καλέσουμε τους Πρωθυπουργούς. Σήμερα είχαμε ωφέλιμες συναντήσεις που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις θέσεις της άλλης πλευράς. Σε σημαντικά πεδία υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Στην νέα περίοδο οι δυο πλευρές θα συζητήσουν αυτές τις ανοιχτές πηγές των πέντε κεφαλαίων. Η ε/κ πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο εκφράζουν άποψη για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς».

“Ομολογία ναυαγίου”

Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα του… παρασκηνίου είναι κι αυτά που δίνουν το στίγμα, αφού οι επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις είναι “πασπαλισμένες” με γενναίες δόσεις της έννοιας “politically correct”.

Στο επίπεδο των “ενδότερων”, λοιπόν, το mignatiou.com μεταδίδει δηλώσεις ανώτερης διπλωματικής πηγής, που αναφέρει πως “η σύσταση της Ομάδας Εργασίας είναι ομολογία ναυαγίου, για να αποφευχθεί το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό“.

Η ίδια διπλωματική πηγή, ανέφερε ότι η μόνη αντιπροσωπεία που ήταν καλά προετοιμασμένη ήταν η κυπριακή και υπογράμμισε ότι μόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Επίσης είπε ότι ήταν η σημαντική η συνεισφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος βοήθησε στη διάσωση της διαδικασίας μέσω της πρότασής του για το Σύμφωνο Φιλίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Τούρκοι παρέμειναν στις αδιάλλακτες θέσεις τους επιμένοντας την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Παράλληλα, το sigmalive.com μετέδωσε πληροφορίες που ανέφεραν πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενέκρινε την, όπως όλα δείχνουν, κατ’ αρχήν συμφωνία των εγγυητριών δυνάμεων, για συναντήσεις ΥΠΕΞ, καθώς κάτι τέτοιο θα την έβγαζε εκτός κάδρου και ως συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Εγγυήσεων, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε