Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κυπριακό – Τσίπρας σε Μπάιντεν: Λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα

Φωτογραφίες από Reuters
Φωτογραφίες από Reuters

– Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τζο Μπάιντεν
– Ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον αμερικανό αντιπρόεδρο για τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό
– Του υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει “δίκαιη και βιώσιμη λύση”, προβάλλοντας τα πάγια αιτήματα της χώρας
– Τηλεφωνικά μίλησε με τον Τζο Μπάιντεν και ο Νίκος Αναστασιάδης
– Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη σε επίπεδο τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν – Τί αποφασίστηκε, πότε είναι η επόμενη συνάντηση

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία αυτή επικεντρώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Όπως ενημερώνει και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, “στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στις συνομιλίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα και προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού”.

Ενημέρωση και από Νίκο Αναστασιάδη

Για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα για τις αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για το συνεχές του ενδιαφέρον για το Κυπριακό, ενώ από την πλευρά του ο αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από αυτό και μετά την αλλαγή φρουράς στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, μη αποκλείοντας την εμπλοκή του και στο μέλλον, με κάποιο τρόπο, στις προσπάθειες για διευθέτηση του προβλήματος.

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη σε επίπεδο τεχνοκρατών

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε στο Μοντ Πελεράν η απογευματινή συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών για το Κυπριακό, κατά την οποία έγινε συζήτηση σε σχέση με πιθανά ερωτήματα για το θέμα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επόμενη συνάντηση των τεχνοκρατών θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. Πέμπτη 19.01.2017)  στις 10 το πρωί ώρα Κύπρου. Η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών άρχισε σήμερα στο ελβετικό θέρετρο, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη, και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, με στόχο την ετοιμασία ενός κειμένου εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην πρωινή συνάντηση, που διήρκεσε 2.5 ώρες περίπου, έγινε γενική συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση, αλλά ετοιμασία ερωτήσεων και απαντήσεων από κάθε πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι στο Μοντ Πελεράν είχαν προηγηθεί της πρωινής συζήτησης των τεχνοκρατών, διμερείς συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική και την ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σημειώσει ότι στόχος των συναντήσεων είναι να προκύψει έγγραφο εργασίας που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο με θετικές προοπτικές για κατάληξη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε