Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Κύπρος αψηφά τις τουρκικές απειλές και καθορίζει ΑΟΖ και στα βόρεια του νησιού

Η Κύπρος αψηφά τις τουρκικές απειλές και καθορίζει ΑΟΖ και στα βόρεια του νησιού

Τις επόμενες ημέρες η Κύπρος θα καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών συντεταγμένες για καθορισμό της ΑΟΖ στη βόρεια θαλάσσια περιοχή, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα σε συζήτηση. Η κίνηση αυτή της Λευκωσίας θεωρείται ως απάντηση στην πρόθεση της Τουρκίας για παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κύπρος έχει ήδη ξεκινήσει από το 2003 τις κινήσεις οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, καθώς μέχρι και το 2010 είχαν υπογραφεί συγκεκριμένες συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, με τον Λίβανο ωστόσο μέχρι στιγμής όμως να μην έχει επικυρώσει την σχετική οριοθέτηση.

Εξάλλου καθίσταται σαφές πως χωρίς τις συγκεκριμένες συμφωνίες επί των οριοθετήσεων ουδεμία εταιρεία θα προσερχόταν σε κύκλους αδειοδοτήσεων, εφόσον δεν θα ήταν επακριβώς καθορισμένα τα τεμάχια όπου θα διεξάγονται οι έρευνες και οι γεωτρήσεις, ωστόσο με την Τουρκία η κατάσταση ως γνωστόν είναι πολύ διαφορετικής, αρχής γενομένης από το ότι δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη Κυπριακής Δημοκρατίας…

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο newsit.com.cy

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις