Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κύπρος: Ο εχθρός του Πούτιν και ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας [vid]

Κύπρος: Ο εχθρός του Πούτιν και ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας [vid]

Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση στην οποία βρίσκεται διπλωματικά “παγιδευμένη” η Κύπρος.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται εδώ και κάποια χρόνια, κυρίως στα παρασκήνια, με φόντο την εξαγορά μετοχών του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, από Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο, ο οποίος αν και συστήνεται ως “ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Πούτιν”, εντούτοις είναι εγγονός του πρώην Γ.Γ. του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος στις ΗΠΑ, Earl Browder!
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα διπλωματικό θρίλερ για πολύ γερά νεύρα, με την Λευκωσία να καλείται να προβεί σε εξαιρετικά λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, ένεκα των παραδοσιακά εξαιρετικών σχέσεων με την Μόσχα και την στήριξη της τελευταίας στο Κυπριακό, αλλά λόγω και της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ρωσία σε 10 ημέρες!

Η Μόσχα έχει ήδη από χθες μέσω του Πρέσβη της στην Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι, διατυπώσει τις ανησυχίες της και την ενόχλησή της για τον χειρισμό της υπόθεσης του εκατομμυριούχου εκ μέρους των κυπριακών Αρχών. H Μόσχα ζητούσε εδώ και καιρό να στείλει ανακριτές στην Κύπρο να ελέγξουν και παραλάβουν σειρά εγγράφων που αφορούν στην εξαγορά μετοχών της κρατικής ρωσικής εταιρείας ενέργειας, της πασίγνωστης και κραταιάς Gazprom.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση στο newsit.com.cy

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις