Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κύπρος: «Παραλύει» σήμερα το μεσημέρι το νησί από την 3ωρη στάση εργασίας όλων των εργαζομένων

Κύπρος: «Παραλύει» σήμερα το μεσημέρι το νησί από την 3ωρη στάση εργασίας όλων των εργαζομένων

Η Κύπρος «παραλύει» σήμερα (26.1.2023) το μεσημέρι από τις 12:00 έως τις 15:00 από την 3ωρη στάση εργασίας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αιτία της στάσης εργασίας είναι το θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο, καθώς και ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, έπειτα από το αδιέξοδο των συζητήσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων με την κυβέρνηση στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει τις 12:00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 15:00, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Από τις κινητοποιήσεις αναμένεται να επηρεαστεί η λειτουργία σε λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία και δεκάδες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν διαμορφώσει αναλόγως το ωράριό τους, ζητώντας την κατανόηση του κοινού.

Το θέμα μεταφέρεται στη νέα κυβέρνηση

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως το θέμα της πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ μεταφέρεται στη νέα κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου, ενώ επικαλέστηκε την υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για προστασία της εργασιακής ειρήνης.

Σημειώνεται ότι με βάση την προκαταρκτική συμφωνία, η οποία είχε ισχύ μέχρι το τέλος του 2022 και μέχρι να προκύψει νέα συμφωνία, ισχύει η προηγούμενη μεταβατική ρύθμιση του έτους 2017, δηλαδή καταβολή της ΑΤΑ στο 50% του ετήσιου ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις