Κόσμος

Κύπρος: «Παραλύει» σήμερα το μεσημέρι το νησί από την 3ωρη στάση εργασίας όλων των εργαζομένων

Η Κύπρος «παραλύει» σήμερα (26.1.2023) το μεσημέρι από τις 12:00 έως τις 15:00 από την 3ωρη στάση εργασίας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αιτία της στάσης εργασίας είναι το θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο, καθώς και ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, έπειτα από το αδιέξοδο των συζητήσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων με την κυβέρνηση στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει τις 12:00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 15:00, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Από τις κινητοποιήσεις αναμένεται να επηρεαστεί η λειτουργία σε λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία και δεκάδες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν διαμορφώσει αναλόγως το ωράριό τους, ζητώντας την κατανόηση του κοινού.

Το θέμα μεταφέρεται στη νέα κυβέρνηση

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως το θέμα της πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ μεταφέρεται στη νέα κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου, ενώ επικαλέστηκε την υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για προστασία της εργασιακής ειρήνης.

Σημειώνεται ότι με βάση την προκαταρκτική συμφωνία, η οποία είχε ισχύ μέχρι το τέλος του 2022 και μέχρι να προκύψει νέα συμφωνία, ισχύει η προηγούμενη μεταβατική ρύθμιση του έτους 2017, δηλαδή καταβολή της ΑΤΑ στο 50% του ετήσιου ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Ο αιώνας της ταπείνωσης για την Ευρώπη μπορεί να έχει ήδη αρχίσει – Η συμφωνία με τον Τραμπ και οι ομοιότητες της υποταγής της Κίνας στη Βρετανία
Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ για να πιέζει για μονομερείς συμφωνίες την Ευρώπη
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ντόναλντ Τραμπ 3
Επιτυχημένη η τελική δοκιμή για την υψηλότερη γέφυρα του κόσμου στην Κίνα – Άντεξε 96 βαρέα φορτηγά
Τα εγκαίνια της εντυπωσιακής γέφυρας έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Λιουτζί και Ανλόνγκ από 2 ώρες σε μόλις 2 λεπτά
Η εντυπωσιακή γέφυρα Huajiang Grand Canyon στην Κίνα
1
Η Γαλλία στο χείλος του χάους: Ο Μπαϊρού ρισκάρει, το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα» φουντώνει, η Λε Πεν καραδοκεί και ο Μακρόν αγωνιά
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Γαλλία - Οι επιλογές του Μακρόν - Οι περισσότεροι Γάλλοι θέλουν διάλυση της Βουλής, νέες εκλογές και παραίτηση Μακρόν
Μακρόν Μπαϊρού 44