Κόσμος

Λα Πάλμα – Έκρηξη ηφαιστείου: Θα βρέξει γυαλιά και οξύ όταν η λάβα φτάσει στη θάλασσα

Η λάβα του ηφαιστείου που εξερράγη την Κυριακή στο νησί La Palma της Ισπανία συνεχίζεις να ρέει καταστρέφοντας ό,τι βρεθεί στο πέρασμά της. Οι επιστήμονες εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η λάβα ρέει με αργούς ρυθμούς, ενώ, σύμφωνα με την ισπανική el pais, τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στη θάλασσα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει από τη Δευτέρα (21.9.2021) για τους κινδύνους που ενέχει η επαφή της λάβας από το ηφαίστειο της Ισπανίας με τη θάλασσα. Σημειώνουν, πως όταν η λάβα των 1.000 βαθμών Κελσίου φτάσει στο αλμυρό νερό της θάλασσας των 20 βαθμών Κελσίου, αναμένεται να δημιουργηθούν εκρήξεις ατμού, ενώ θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα τοξικά αέρια, κυρίως χλώριο.

Οι τέσσερις βασικοί κίνδυνοι

Σύμφωνα με τη Γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ τέσσερις είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από την επαφή της λάβας στον ωκεανό: «Ξαφνική κατάρρευση της νέας στεριάς και της βραχώδους ακτής, εκρήξεις από την κατάρρευση, κύματα καυτού νερού που θα σκάνε στη στεριά και ένα σύννεφο ατμού που θα προκαλέσει βροχή υδροχλωρικού οξέως και θραυσμάτων ηφαιστειακού γυαλιού». 

6.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής πάνω από 6.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ήδη περισσότερες από 160 κατοικίες έχουν χαθεί, καθώς επίσης και 1000 γης.

Δείτε live εικόνα:

Η λάβα ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός ακόμα τμήματος του δήμου του Ελ Πάσο στο νησί Λα Πάλμα και να ζητήσουν από αυτούς που θέλουν να δουν το φαινόμενο από κοντά να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι από τη συνοικία Τακάντε Άλτο απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, αφού λάβα άρχισε να ρέει από άλλη σχισμή στην πλαγιά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχο, δήλωσε ο δήμαρχος του Ελ Πάσο Σέρχιο Ροντρίγκεθ στο κρατικό δίκτυο TVE.

Lava pours out of a volcano in the Cumbre Vieja national park at El Paso, on the Canary Island of La Palma, September 19, 2021, in this screen grab taken from a video. FORTA

«Η λάβα που ρέει προς τη θάλασσα είναι λίγο απρόβλεπτη και έχει εκτραπεί από την πορεία της», δήλωσε ο Ροντρίγκεθ.

Οι λιμενικές αρχές έχουν αποκλείσει μια θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικών μιλίων ως μέτρο πρόληψης προκειμένου να «αποτραπούν οι περίεργοι και τα αέρια να μην επηρεάσουν τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου Μαριάνο Χερνάντεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
10.000 Μεξικανοί στρατιώτες στην περιοχή των αιματηρών ταραχών μετά τη δολοφονία του βαρόνου «Ελ Μέντσο»
Ο 59χρονος Νεμέσιο Οσεγκέρα θεωρείτο ο τελευταίος από τους μεγάλους «νονούς» του Μεξικού, μετά τη σύλληψη των ιδρυτών του αντιπάλου καρτέλ Σιναλόα, «Ελ Τσάπο» και «Μάγιο»
Μέλη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Μεξικού σε συναγερμό μετά τον θάνατο του Nemesio Oseguera, «El Mencho»
Axios: Κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ τον προειδοποιεί για μακροχρόνια εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, αν χτυπήσει το Ιράν – Διαψεύδει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Τραμπ εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες να κλίνει προς την επιλογή στρατιωτικού πλήγματος, αν και συμφώνησε να δοθεί επιπλέον χρόνος στις διαπραγματεύσεις
Ντόναλντ Τραμπ και Νταν Κέιν
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας σε συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, έχουν ήδη γίνει «καλές» διμερείς συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία, χώρες που είναι επίσης μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ένας βαλλιστικός πύραυλος Trident II D5 χωρίς φορτίο εκτοξεύεται δοκιμαστικά από το υποβρύχιο USS Nebraska
Economist: Τα 4 σενάρια που εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν – Τεράστια συγκέντρωση στρατού στη Μέση Ανατολή
Πάνω από το ένα τρίτο των διαθέσιμων αμερικανικών πολεμικών πλοίων βρίσκεται πλέον στην περιοχή ωστόσο η Τεχεράνη φέρεται να διαθέτει σημαντικά μέσα αναχαίτισης
Ντόναλντ Τραμπ
Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκε τη Ζιζέλ Πελικό στο Μπάκιγχαμ: Η Γαλλίδα γυναίκα – «σύμβολο» κατά της σεξουαλικής βίας
Αφού ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ, ο Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, η βασίλισσα Καμίλα είχε στείλει επιστολή στην 73χρονη Γαλλίδα, επαινώντας «το θάρρος και την αξιοπρέπειά της»
Η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας στέκεται δίπλα στη Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο